Засіб аграрія проти «агітатора» на селі

Під час круглого столу на тему «Як захистити агробізнес від рейдерства» мова йшла про інноваційні технології, що можуть допомогти сільгоспвиробнику у протидії протиправному захопленню орендованих земель і бізнесу.

Ексклюзивні поради досвідчених експертів отримали учасники круглого столу на тему «Як захистити агробізнес від рейдерства», який спільно організували комітет аграрного права Асоціації правників України, а також міжнародна юридична та адвокатська компанія «Integrites», повідомляє кореспондент газети "Агробізнес Сьогодні" Олександр Кривенко.

Мова йшла про чинні норми права та практику їх застосування, а також про інноваційні технології, що можуть допомогти сільгоспвиробнику у протидії протиправному захопленню орендованих земель і бізнесу. Чи не найбільший інтерес викликало у присутніх обговорення перспектив реформи законодавства у цій царині.

Прокоментувати нашому виданню основні нюанси Проекту закону «Про внесення змін до Земельного кодексу України та деяких інших законодавчих актів щодо протидії рейдерству» погодився Віталій Черепаха, голова Комітету з антикорупційного законодавства, фінансового моніторингу та антирейдерства Громадської ради при Міністерстві юстиції України.

Читайте також: У грудні в Києві відбудеться антирейдерський форум

«Законопроект приділяє особливу увагу аграрній сфері. Основні його моменти можна сформулювати кількома пунктами: оцифрування, тобто внесення всіх даних щодо оренди землі за договорами, укладеними до 2013 року Державного геокадастру; підвищення відповідальності державних реєстраторів за неправомірні дії; визначення реального автоматичного механізму пролонгації оренди земельних ділянок, в тому числі для спадкоємців орендарів цих угідь; уведення нового механізму захисту інтересів сільгоспвиробника через встановлення вимоги обов’язкового нотаріального посвідчення права оренди ним земельних ділянок, а також продажу належної йому частки в товаристві», – сказав експерт.

Це означає, що власник земельної ділянки чи корпоративних прав на рівні програмному у реєстрі речових прав зафіксувати таку вимогу, що будь-яке розпорядження його власністю має відбуватись тільки у спосіб, посвідчений нотаріально. Крім того, передбачається можливість реєстрації прав на землю нотаріусами з інших нотаріальних округів, що значно спростить процедуру оформлення правовідносин у цій царині та набуде особливої ваги, коли запрацює ринок землі.

Читайте також: Коли зазіхають на власність

Дуже важливо, щоби будь-яке розпорядження власністю на землю, в тому числі речовими правами оренди, емфітевзису передбачало обов’язкове нотаріальне посвідчення. Проте серед парламентарів ця ідея належної підтримки наразі ще не має.

«Відсутність політичної волі пояснюється тим, що триває активна стадія формування земельних банків і при цьому використовуються різні методи. Ми добре усвідомлюємо, що не всі договори оренди підписуються власноруч. Є на те воля чи немає у власника земельної ділянки – то вже інше питання. Якщо передбачатиметься нотаріальна форма, то буде складніше «працювати» так званим агітаторам на селі. Наразі ж пропонується як компроміс нотаріальне посвідчення на вимогу власника, який прагне уникнути будь-яких маніпуляцій з боку потенційних орендарів. Інакше кажучи, він має усвідомити цю проблему та висунути свою вимогу, себто застосувати принцип «за заявою». Я би саме так і вчинив, скористався би такою можливістю», – зазначив Віталій Черепаха.

 

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua