«Якщо земля стане активом, то кожен землевласник зможе отримувати дешевий кредит під заставу землі», – Дмитро Ливч

Через мораторій на продаж землі фермери-землевласники не мають можливості брати кредити під заставу.

Коли земля стане активом, кожен землевласник зможе отримати «дешевий» кредит під заставу землі. Про це в ефірі інформаційно-політичного проекту «Прямим текстом» на телеканалі ZIK розповів Дмитро Ливч, експерт громадської організації Easy Business.

«Якщо говорити серйозно, то в кінці кожного року у стінах Верховної Ради починається обговорення земельного питання. І починається обговорення того, що Україна, буцім, не готова створювати ринок землі. Мовляв, у нас не готові кадастр та реєстри», – зазначив експерт.

Читайте також: Від зняття земельного мораторію Україна заробить 15-20 млрд доларів – експерт

За словами Ливча, у нардепів завжди знаходиться безліч причин, чому не потрібно запроваджувати земельний ринок в Україні, і ця ситуація триває уже 18 років.

«Україні потрібно здійснювати рішучі кроки для того, щоб стимулювати економічне зростання, щоб забезпечити права громадян розпоряджатись своїми активами. Ніхто ж не говорить, що землевласник повинен продавати свою землю іноземцям, йде мова лише про те, що потрібно надати право», – зауважив аналітик.

Читайте також: Карта землі має бути доступна для кожного – Світовий банк

За даними соціологічних досліджень, близько 72% власників землі не мають наміру її продавати, проте, на думку Ливча, з’являться і такі, що схочуть скористатися своїм законним правом.

«Чому ми маємо обмежувати землевласників в реалізації своїх законних прав? Якщо ж говорити про агрохолдинги, тоді топ-100 найбільших землевласників в Україні обробляють близько 6,5 мільйонів гектарів землі. Це складає лише близько 20% всіх земель», – розповів експерт.

За його словами, найбільші агрохолдинги стали публічними і залучили іноземне фінансування, бо не можуть цього зробити в Україні. Так само не можуть цього зробити і фермери.

Як повідомляє Мін'юст, якщо проблема мораторію на продаж землі вчасно не вирішиться, то Європейський Суд з прав людини перейде до призначення грошової компенсації від 2 до 75 тисяч євро для кожного позивача.

За матеріалами zik.ua

 

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua