Яким буде врожай-2019: експерти дали прогноз

З початком весни в Україні стартувала посівна кампанія – з випередженням на місяць порівняно з 2018 роком. Наразі складно говорити про точні прогнози на урожай, але засіяти яровими зерновими, зернобобовими, круп'яними і іншими культурами аграрії готуються стільки ж гектарів, скільки і рік тому – більш 7 млн. Ще більше гектарів засіяно з осені озимими, які, за оцінками фахівців Мінагропроду, добре перенесли зиму. "Сегодня" за допомогою експертів оцінили перспективи нинішнього агросезону, а також з'ясували, якими можуть бути ціни на хліб, бакалію, "олію".

Аграрії і синоптики

За даними Мінагропроду, стан озимих 2019 року виявився найкращим за останні п'ять років: вони зійшли на 99% з 7,6 млн га засіяних площ, в хорошому і задовільному стані перебувають 86% посівів. Посівна триває в 11 південних і центральних областях, агрогосподарства висівають ранні ярі та зернобобові культури – пшеницю, ячмінь, овес і горох.

Начальник відділу агрометеорології Укргідрометцентру Тетяна Адаменко назвала ранній початок посівної хорошим знаком для майбутнього врожаю. Основний ризик, на її думку, – це швидке висихання ґрунту, пов'язане з недостатньою кількістю вологи в малосніжному лютому і сильними весняними вітрами. Народний синоптик Леонід Горбань також прогнозує посушливу вітряну весну і спекотні червень і липень з опадами нижче норми.

"Ці фактори можуть погубити врожай в південних регіонах, тому сіяти треба якомога швидше, щоб рослини, використавши вологу, встигли набрати силу до спеки, це допоможе їм вижити", – каже Горбань.

Проте в Мінагропроді сподіваються, що урожай виявиться на рівні трьох останніх років або близько 66 млн тонн.

Думка економістів

Ціни на харчі зростуть незалежно від того, яким виявиться урожай, впевнені експерти в області економіки. Головна причина – підвищення собівартості агропродукції. За даними Держстатистики, середня зарплата в агросекторі підвищилася за 2018 рік на 23% (до 7360 грн), на 10% подорожчали міндобрива, в результаті витрати на гектар від посіву до збирання врожаю зросли на 14%. Цього року очікується зростання ще на 7-20%. За словами виконавчого директора Економічного дискусійного клубу Олега Пендзина, в результаті борошно і крупи подорожчають на рівень інфляції (до 8%), а ось соняшникова олія – навряд чи, тому що ціна на "олію" у нас вище, ніж в Європі, куди ми цей продукт експортуємо.

"Не перший рік наші ціни на ці товари на рівні або вище європейських, що стримує їх зростання, – розповів нам Пендзин. – Так, собівартість сільгосппродукції об'єктивно збільшується, але щоб її продати, нашим аграріям доведеться підвищувати продуктивність праці і зменшувати свій".

Чекаємо дорогу гречку, хліб і цукор

Найбільше підвищення цін цього року очікується на хліб, впевнені експерти.

"В Україні скорочуються посіви під жито, його доводиться імпортувати, через що житній хліб подорожчав за рік на 22%, – пояснив голова Нацради економічного розвитку Олексій Дорошенко. – Будь-який хліб у нас наразі дешевше, ніж у євросусідів, а попит на нього стабільний, тому очікую зростання цін за рік на 15%. Як і на борошно і макарони".

 

Подорожчають також гречка і цукор. Причина в тому, що гречки був надлишок, ціни падали, а сіяли її все менше, тому продукт подорожчає приблизно на 10% (+ 1,5-2 грн/кг), прогнозує Пендзин. Але, за даними Мінагропроду, посіви гречки цього року становитимуть 115 тис. га, що дозволить забезпечити попит. А ось в асоціації "Укрцукор" заявили про скорочення засіваються буряком площ на 25%, або до 230 тис. га через профіцит цукру в останні два роки. Пендзин каже, що дефіциту "піску" не буде, але ціна зросте на 8-10%, або до 13-13,5 грн/кг.

 

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua