Вітчизняні агрохолдинги не вбачають перспективи у вирощуванні нішевих культур

Вирощувати малопоширені нішеві культури у великих обсягах складно та невигідно. Окрім стабільного ринку збуту такі культури потребують спеціальних технологій вирощування, багато знань та досвіду.

Про це йдеться в матеріалі «Посівна 2019: аграрії готові кинутися в поля» на Latifundist.com.

Чимало представників великих вітчизняних агрохолдингів не поділяють думку про прибутковість нішевих культур. На думку фахівців, такі культури рентабельно вирощувати «під замовлення», на невеликих площах.

«Агрономи українських компаній — розумні люди. Вони розуміють, що і де потрібно сіяти. На мою думку, основні культури українського сільського господарства вже всім відомі. Нішеві культури — це більше «випадкові вихлопи», ніж закономірність», — стверджує Роман Франчук, директор з аграрного виробництва LNZ Group.

У Cygnet Agrocompany відзначають, що не вирощують нішевих культур з моменту заснування компанії і не планують розвивати даний напрямок виробництва.

Тим часом в «Астарті-Київ» вважають, що технологія вирощування нішевих культур вимагає багато знань і досвіду. З урахуванням необхідного догляду і ресурсів такі культури вигідно вирощувати на невеликих площах.

«Ми адаптувалися до високої волатильності ринку сільгоспкультур і в рослинництві використовуємо стратегію прибуткової диверсифікації, суть якої — вибір і сівба найбільш маржинальних культур. Однак в сівозміні нашої компанії є і перспективні нішеві культури — це горох, нут, сочевиця, овес, гречка та інші. Загальна площа цих посівів займає більше 2 тис. га», — відзначають в компанії «Астарта-Київ».

В поточному сезоні скорочення посівних площ під нішевими культурами заплановано на полях «МХП». Про це розповів Олексій Сергієнко, головний агроном агроіндустріального холдингу.

«У нас залишаються невеликі площі квасолі. Сочевицю ми вирощувати не будемо, оскільки це культура, яка добре родить раз в 10 років. А займатися культурами, які приносять тимчасову прибуток, нікому невигідно. Хоча в цілому по компанії і набереться 10-15 нішевих культур в рамках 100-200 га, проте вони не становлять головний баланс загального прибутку. Головну рентабельність приносять основні культури», — зауважив Олексій Сергієнко.

На думку Марії Колесник, заступника директора ProAgro Information Company, на відміну від традиційних культур, де фактори ціноутворення прозорі і ринок відкритий, торгівля нішевими вимагає додаткових витрат як матеріальних, так і людських.

На думку експерта, в цьому випадку добре працює жорстке правило: спочатку ви знаходите гарантованого покупця, а потім по його вимогам вам необхідно виростити товар відповідної якості.

 

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua