Відкриття ринку землі відбудеться ще до виборів або одразу після них – Світовий банк

В міжнародній організації вважають, що нинішній статус-кво земельної реформи шкодить українському народу.

Скасування мораторій на продаж сільськогосподарської землі в Україні може відбутися ще до виборів або ж відразу після їх проведення. Таке сподівання висловила директор Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови Сату Кахконен в інтерв’ю «Економічній правді».

«Ми все-таки сподіваємося, що відкриття ринку землі відбудеться ще до виборів або відразу після них. З усіх кроків, які могли б змінити в Україні ситуацію на краще, цей крок є найбільш вагомим», - сказала Кахконен.

Представник Світового банку додала – модель запуску земельного ринку, які рік тому запропонував уряд, є прийнятним для СБ і організація підтримує її. Коли ж саме відбудеться запуск ринку землі, залежить від уряду і парламенту, заявила Кахконен.

Також читайте: У Світовому банку підрахували, скільки землі приватизували українці

«Сподіваюся, реформа відбудеться швидко. Нинішній статус-кво шкодить народу. Мораторій вигідний невеличкій частині людей, які багатіють завдяки мільйонам власників землі. Двом групам. Перша - це люди, які орендують землю за мізерну плату. Друга - ті, хто використовують мораторій для власної наживи», - вважає представник СБ.

Кахконен переконує, що скасування мораторію стимулюватиме подальше економічне зростання України. Ціна на землю залежатиме від низки факторів. Передусім від того, які обмеження діятимуть на купівлю, чи зможе земля використовуватися як застава. Це критичний момент з точки зору повноцінного функціонування ринку.

Також читайте: Якщо ринок землі запустять, фермери зможуть використовувати землю як заставу – УАК

У Світовому банку прогнозують, що на першому етапі після відкриття ринку землі в Україні ціна на угіддя буде нижчою за раніше пронозавані 3-3,5 тисячі доларів за гектар.

«Можливо, 1-1,5 тисячі доларів за гектар. З часом, коли ринок стане більш зрілим, ціна підвищиться до 3-3,5 тисяч доларів», - заявила Кахконен.

Представниця СБ додала, що для того, щоб такі ціни колись сформувалися, мусить з'явитися прозора система ринку, доступний, відкритий для всіх реєстр земельних ділянок з їхньою вартістю. Завдяки цьому власники землі зможуть подивитися, яка ціна вважається чесною і чи не збирається хтось їх надурити.

Як відомо, земельний мораторій діє в Україні до кінця 2018 року.

За матеріалами epravda.com.ua

 

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua