В Україні знижується родючість земель

Кількість родючих земель в Україні катастрофічно скоротилася: з 30 млн га ріллі не менше третини зазнали впливу ерозії, половина земель є переущільненими, 5 млн га - закислені, 2 млн га - засолені, 6 млн га - перезволожені.

 

Про це йдеться у зверненні академіків НААН Святослава Балюка та Віталія Медведєва, яке опубліковане на сайті «Голос України».
 
Також зазначається, що фактично закинутими є цінні меліоровані землі, яких налічувалось 6 млн га, осушувальні канали поросли чагарниками, а насосне обладнання й трубопроводи розкрадено. Системи зрошення переважно не працюють.
 
Забезпечення поживними речовинами на більшості територій визнано недостатнім, особливо відчутний дефіцит фосфору через практично повне припинення застосування фосфорних добрив. Не вистачає і органічних добрив, адже тваринницька галузь скоротилася в багато разів. Навіть у сусідній Білорусі на 1 га вноситься в 4 рази більше мінеральних та в 10 разів більше органічних добрив, ніж в Україні.
 
На думку науковців, виправити ситуацію може втручання держави, яка має компенсувати витрати землевласників на повернення родючості ґрунтів, а також спрямувати на ці цілі зібраний податок за землю, як це передбачалось ще з часу його введення.

   

https://www.agro-business.com.ua/agrobusiness/events/6907-v-ukraiini-znyzhuietsia-rodiuchist-zemel.html

 

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua