В Україні площа недосіву озимих зернових сягатиме 3-5%

Попри складності, які протягом останнього місяця вносить погода в проведення польових робіт, нинішня посівна кампанія озимих культур просувається успішніше, ніж торішня.
 
Про це заявив аналітик аграрного ринку ProAgro Ярослав Левицький.
 
"Так, за повідомленням Міністерства аграрної політики та продовольства, станом на 7 листопада 2016 року в Україні озимі на зерно посіяні на площі 6807,8 тис. га, що становить 92% від прогнозу, тоді як на ту ж дату в 2015 році було засіяно 6 492 тис. га, або 88% від прогнозованих 7,4 млн. га. Таким чином, на сьогодні аграрії випереджають торішній результат більш ніж на 300 тис. га", - повідомив аналітик.
 
Позитивну динаміку експерти відзначають по всіх основних культурах.
 
"Зокрема, якщо рік тому було посіяно лише  5 529 тис. га пшениці, то на минулий понеділок зерновими було зайнято 5 811 тис. га, що становить 94% від її прогнозованої площі в поточному році. Традиційно з великим відставанням, але все одно на 20 тис. га більше, ніж торік, висіяно ячменю 840 тис. га, або 82% від прогнозу. Зате кардинально краще йдуть справи з житом - зараз культурою засіяно 156,4 тис. га, або 106% від прогнозу, а рік тому на цей час прогноз був виконаний лише на 91% і засіяно 143 тис. га", - сказав пан Левицький.
 
Також цього року аграрії на 12% перевиконали прогноз сівби озимого ріпаку, засіявши 807,1 тис. га, тоді як рік тому в цей час олійної посіяли лише 626 тис. га, або три чверті від запланованого.
 
Осінь минулого року була дуже посушливою, це і стримувало посівну, але одночасно й сприяло тому, що посівна кампанія в деяких областях тривала ще і в грудні. Нинішня дощова і прохолодна погода з нічними заморозками на більшій частині країни практично не залишає часу, щоб завершити посівну в повному обсязі. За свідченням фахівців агрометеорологічного відділу Гідрометцентру, оптимальні терміни для проведення сівби вийшли ще в минулому місяці, проте в деяких областях, переважно на півдні країни, господарства ще продовжують сіяти.
 
Повністю впоратися з прогнозним завданням аграріям навряд чи вдасться, однак недосів озимих цього року, за оцінкою аналітиків, буде мінімальним - близько 3-5%, не більше 400 тис. га.
 
"Таке відставання абсолютно не критичне і може бути заповнене збільшенням сівби ярих культур. Тому зараз якщо і є про що турбуватися, то лише про те, щоб зима була до нас прихильна, і перезимівля посівів озимих пройшла благополучно", - підсумував експерт.

   

https://www.agro-business.com.ua/agrobusiness/events/6583-v-ukraiini-ploscha-nedosivu-ozymykh-zernovykh-siagatyme-3-5.html

 

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua