В Україні на третину зросли обсяги переробки ріпаку

Олійна галузь є єдиною в Україні, яка змогла перевершити власні досягнення в виробництві та експорті продукції переробки. Крім того, попри фінансову ситуацію, обстріли та інші проблеми, країна нарощує потужності переробки олійних.

Про це розповів генеральний директор Асоціації Укроліяпром Степан Капшук у спецпроєкті «Рекордні обсяги переробки та експорту — поточні реалії українського ринку олійних».

Зокрема експерт відзначив ще одну особливість поточного сезону — в країні зросли обсяги переробки ріпаку.

«Це — унікальність нинішнього сезону. Якщо минулого року всього 175 тис. тонн переробили, то цьогорічні 600 тис. тонн — це не кінцева цифра. Маржинальність переробки ріпаку хороша. Зараз ціни на ріпак знизилися, це, звісно, біда. Але це ситуативний момент, його треба просто пережити, ціни не будуть такі низькі, які вони зараз», — вважає він.

Тож на думку фахівця, в Україні потрібно заробляти на переробці олійних, і в України для цього є всі необхідні дані.

За його словами, для галузі найголовніше наразі — все-таки логістика. Адже 97% експорту олійно-жирової продукції — це великі порти.

«І як би ми не старалися, в нас через західні кордони, залізницею, перевалкою нічого не вийде. Я вам признаюся чесно», — констатував Степан Капшук.

Логістичні складнощі здебільшого б'ють по переробці соняшника — соєву олію та соєві шроти морем не возять. Їх в нас закуповує Польща, на долю цієї країни приходиться 65% експорту такої продукції, і в Україні для переробки сої також створена прекрасна база. Степан Капшук говорить, що в нього є мрія — аби в країні ще налагодили переробку ріпака на біодизель. І тоді всі три основні олійні культури будуть приносити країні гроші за додану вартість продукції.

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua