В Україні може виникнути дефіцит помідорів

Оптові покупці в Україні наразі зіштовхнулися з серйозними труднощами у придбанні необхідних обсягів помідорів, а деякі з них навіть вже заявляють про дефіцит цієї продукції на ринку. 

За словам експертів Української плодоовочевої асоціації, нестача пропозиції томатів на ринку пов’язана одразу з декількома факторами.

Головною причиною нестачі цих овочів є так званий період міжсезоння в українських комбінатах, адже більшість з них вже повністю завершили реалізацію помідорів попередньої зміни, тоді як інші господарства зачищають теплиці і пропонують до продажу лише залишкові партії. При цьому, компенсувати нестачу місцевої продукції імпортом з Туреччини трейдерам поки не вдається: поставки з цієї країни досі залишаються нестабільними та малооб’ємними.

Читайте також: В Україні ціна на цибулю виросла вчетверо порівняно з минулим роком

Аналітики зазначають, що ця ситуація спричиняє досить стрімке зростання цін на помідори. Зокрема, наразі виробники пропонують залишкові партії по 35-38 грн/кг, ціни на некондиційну продукцію стартують від 24 грн/кг. Таким чином, за тиждень цей овоч в країні подорожчав у середньому на 18%.

Тож наразі ціни на томати вже на 40% вищі, ніж у листопаді минулого року. Проте, гравці ринку сподіваються, що поточного тижня ситуація в цьому сегменті дещо стабілізуються, адже вони очікують збільшення імпорту з Туреччини.

За матеріалами fruit-ukraine.org

 

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua