Урожай зернових в Україні складе 60 млн т - прогноз

У 2016 році урожай зернових культур в Україні очікується на рівні 59,8 млн т, що на 0,3 млн т менше аналогічних показників минулого року.

 

Про це йдеться у прогнозі експертів Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».
 
При цьому експорт зернових у 2016/17 маркетинговому році прогнозується на рівні 35 млн т, що на 3,6 млн т менше аналогічних показників минулого року.
 
«У цілому валовий збір зернових суттєво не відрізняється від минулорічних показників, проте в нинішньому сезоні відбулись зміни в структурі посівів зернових культур. Так, площі пшениці скоротились на 12% порівняно з минулим роком і оцінюються на рівні 6 млн га, що було викликано несприятливими погодними умовами під час посіву озимих культур. В той же час спостерігається збільшення посівних площ кукурудзи до 4,5 млн га (+9% порівняно з минулим роком). Посівні площі ячменю очікуються на рівні минулого року і складають 2,8 млн га», - йдеться у повідомленні.
 
Найбільшу частку в урожаї зернових складе кукурудза, валовий збір якої за оцінками експертів становитиме 27,3 млн т. У той же час через скорочення посівних площ очікується зниження валового збору пшениці з 26,5 млн т у 2015 році до 23 млн т цього року. Валовий збір ячменю оцінюється в 7,9 млн т (-5% порівняно з минулим роком).
 
Урожай олійних культур у 2016 році за прогнозом експертів становитиме 18 млн т (+5% до минулого року), що є рекордним показником за всю історію України. Основною причиною такого зростання є збільшення посівних площ соняшнику порівняно з минулим роком на 7% та позитивні очікування щодо урожайності олійних культур на фоні сприятливих погодних умов протягом весни та початку літа. В структурі валового збору олійних культур, традиційно, найбільшу частку складе соняшник – 65%, на другому місці перебуває соя – 24% та ріпак – 10%.
 
«Не зважаючи на несприятливі погодні умови під час посіву озимих культур та збільшення фінансового навантаження на аграріїв, очікування стосовно урожаю зернових та олійних культур в нинішньому сезоні є позитивними. Достатня кількість опадів та успішна весняна посівна кампанія дозволяють розраховувати на рекордний урожай олійних та валовий збір зернових на рівні минулорічних показників», - підсумував Віталій Кордиш, експерт аграрних ринків УКАБ.

   

https://www.agro-business.com.ua/agrobusiness/events/5728-urozhai-zernovykh-v-ukraiini-sklade-60-mln-t-prognoz.html

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua