Українські кордони голі – ГМ-соя на полі та на столі

Влітку цього року Асоціація «Agent Green» (Румунія), яку очолює Габріель Паун, провела дослідження на наявність генетично модифікованих організмів (ГМО) в посівах сої в Україні.

Для перевірки були відібрані зразки із 10 полів на території 6 областей України – Вінницької, Житомирської, Київської, Кіровоградської, Полтавської та Хмельницької, де сукупно виробляється понад 50% сої, повідомив Олександр Кривенко, кореспондент газети "Агробізнес Сьогодні".

Результати звіту, представленого на прес-конференції в Києві, свідчать: 29 із 60 зразків, або 48% від загалу, містять ГМО.

Читайте також: Вирощуємо сою

«Цей показник сигналізує, що переважна частина ринку працює поза законом. Вирощування генно-модифікованих культур в Україні є нелегальним, адже у нас не має жодної зареєстрованої ГМ-лінії. Не дивно, що й у мережах роздрібної торгівлі зафіксовано вміст ГМО у готовому соєвому продукті українського виробника без відповідного маркування. Ця ситуація руйнує довіру до якості наших товарів з боку вітчизняних споживачів, а також європейських партнерів, які купують нашу сою», - зазначила в ексклюзивному інтерв’ю нашому виданню Оксана Просоленко, керівник регіонального представництва Асоціації «Дунайська Соя».

За її словами, весь товар, що імпортується Україною, так само не містить ГМО. Постає питання: як сюди потрапляє насіння ГМО?

Читайте також: Регулятори росту для сої — наскільки вони важливі?

«Частково – це складова контрабанди. З іншого боку, до нас заїжджає посівний матеріал під виглядом інших сортів, які вже зареєстровані як такі, що не містять ГМО, а також під виглядом товарної сої. Наші кордони голі. Декларується, що ГМО у вантажі відсутнє, додаткових документів не треба, і ГМ-насіння сої вільно культивується в Україні», - резюмувала Оксана Просоленко.

Наразі триває підписання відкритого спільного листа-звернення Асоціації «Дунайська Соя», інших ключових професійних і громадських організацій до вищих органів державної влади з метою вирішити наявну проблему неконтрольованого обігу ГМО в нашій країні.

 

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua