Українські аграрії оформили першу «м’ясну» розписку

На Львівщині фермерське господарство «ВЕРХ» наприкінці жовтня оформило першу в Україні «м'ясну» аграрну розписку.

Про це повідомляє Національний прес-клуб «Українська перспектива», передає Agravery.

Підприємство отримало кошти в рамках Програми підтримки та розвитку агропромислового виробництва, що здійснюється Департаментом агропромислового розвитку Львівської ОДА та Львівським обласним фондом підтримки індивідуального житлового будівництва на селі. Господарство хоче використати кредит на збільшення поголів'я тварин та на вирішення виробничих питань.

Фермерське господарство «ВЕРХ», створене 2014 року, спеціалізується на вирощуванні великої рогатої худоби. На сьогодні господарство володіє 33 га землі під пасовиська і стадом племінної худоби, яке налічує 36 голів.

Читайте також: В Україні активно впроваджується практика аграрних розписок під олійні культури

«Поки що я працюю без прибутків. Вкладаю все в розвиток і докуповую худобу. Планую досягти 100 голів племінної худоби, орієнтовно за 3 роки», - розповів керівник господарства і один із його співзасновників Степан Стельмах.

У майбутньому фермерське господарство планує зайнятися переробкою м’яса. Але брак коштів не дає втілити ці наміри.

Тому аграрна розписка і викликала у Стельмахів неабиякий інтерес. Про неї дізналися на початку 2018 року на семінарі для фермерів, де розповідали про можливості цієї кредитної новації, який проходив у районі.

Читайте також: З початку року оформлено понад півтисячі аграрних розписок

«Я вивчив це питання, порадився з батьком. Кредит дуже вигідний. Він дається на 5 років на пільгових умовах: нараховується лише 5% річних, крім того перший рік може бути термінованим (погашення лише відсотків за кредитом)», - зауважив Стельмах

Особливість «м'ясної» аграрної розписки у тому, що обов’язковою умовою для надання позики є страхування, на якому наполіг кредитор (Львівський обласний фонд підтримки індивідуального житлового будівництва на селі), оскільки він працює з бюджетними коштами у рамках Програми підтримки та розвитку агропромислового виробництва. Це дає гарантію їх повного повернення.

За матеріалами agravery.com

 

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua