Україні треба жорстко контролювати якість зерна

Проблема із сертифікацією зерна в Україні завдає не лише проблем фермерським господарствам та великим компаніям, але й значно підриває репутацію країни в цілому, особливо, коли в нашій продукції певні проблеми і невідповідності фіксують в іноземних країнах.
 
Про це у коментарі УНН розповів голова ВО "Федерація роботодавців АПК та продовольства України" Вадим Бодаєв.
 
За його словами, хоч на експорт, часто, йде краще зерно, аніж на внутрішній ринок країни, протягом останніх 6 місяців вже було декілька міжнародних скандалів.
 
"На експорт відправляється більш якісне зерно, це - 100%, але, знову ж таки, не завжди. Ми підписали купу угод, за якими наш сертифікат якості, який дається при експортній відправці, визнається нашими партнерами. Ми за це довго воювали і от в рамках різних асоціацій ми це підписали. Тому нам як би вірять... Але є випадки, коли приїздить партія товару і вже розвозиться по торговим точкам у тій країні (куди експортували, - ред.), а потім виявляється, що там якась випадкова незалежна організація взяла аналізи і сказала, що там все не так. Тоді скандал ударяє по всій країні. І на певний проміжок часу нам закривають можливість експорту цього товару. Такі випадки були... Я не хочу їх називати. Проте, за останні півроку таких скандалів уже було кілька", - розповів він.
 
За словами експерта, якщо Україна прагне розширювати свої ринки збуту, то має жорстко контролювати якість.
 
"Зараз в Україні все взаємопов’язано. Зараз мало хто у нас робить окремо товар на експорт і окремо для внутрішнього ринку. Великі виробники, вони не можуть розділяти ці потоки. Але при цьому ми маємо значні проблеми з цими тимчасовими стандартами, які кожного разу вигадуються окремою структурою", - додав він.
 
Як повідомлялось раніше, через законодавчі прогалини сертифікація українського зерна опинилося поза законом.

   

https://www.agro-business.com.ua/agrobusiness/events/6453-ukraiini-treba-zhorstko-kontroliuvaty-iakist-zerna.html

 

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua