Україні треба відкривати ринок землі

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман повідомив, що капітальні інвестиції в агропромисловий комплекс в 2018 році склали 90 млрд грн, з них 25 млрд грн – в переробку. За словами прем’єр-міністра, питома вага АПК в ВВП України займає 17%, однак лише 4% з них – це перероблена продукція, решта – сировина. Володимир Гройсман зазначив, що головним завданням уряду є збільшення питомої ваги АПК у валовому внутрішньому продукті та збільшення рівня поглибленої переробки української продукції

З питанням щодо ефективності вкладених інвестицій в АПК у 2018 році та можливості реалізацій завдань уряду Володимира Гройсмана стосовно збільшення питомої ваги сфери переробки аграрної продукції у АПК країни “Економічні Новини” звернулись за ексклюзивним коментарем до відомого експерта, депутата Верховної Ради, члена Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Олексія Мушака, інформують Економічні новини.

Олексій Мушак зазначає, що в АПК на сьогодні є багато корисних інвестиційних проектів

“А позиція держави не полягає в тому, щоб змінювати їх чи ні. Тому що бізнес сам прораховує всю свою рентабельність, а проекти з більш ніж чотирічним аба п’ятирічним терміном окупності в Україні практично не запускаються. Тобто бізнес сам прораховує рентабельність і запускає тільки ефективні проекти.

По-друге, зараз майже всі інвестиційні проекти реалізують середні або великі компанії, такі як МХП, Кернелл та інші. І якщо ми хочемо, щоб малий бізнес почав активно приймати участь у інвестиційному процесі, то нам треба відкривати ринок землі, щоб у нього був базовий актив. І тоді агарна галузь буде мати можливість переходити від екстенсивної моделі розвитку, тобто від вирощування технічних культур, до інтенсивної моделі.

По-третє, після того як бізнес упреться в якусь стелю екстенсивного розвитку, то відразу почне думати про можливі шляхи отримання додаткової вартості і почне вкладати фінансові ресурси в ті напрями інтенсивного розвитку, де створюється додаткова вартість і можна повернути вкладені інвестиції”, – каже експерт.

 

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua