Україна стає важливим учасником розбудови транспортного коридору у сполученні Європа-Азія, - Омелян

Україна включена до Транс’європейської опорної транспортної мережі.

Європейська Комісія схвалила нові карти опорної мережі Транс’європейської опорної транспортної мережі (TEN-T) у країнах Східного партнерства, включивши до них Україну, що робить її важливим учасником розбудови стратегічного транспортного коридору у сполученні Європа – Азія. Про це розповів міністр інфраструктури України Володимир Омелян.

«Рішення Європейської Комісії означає, що Україна включена до Транс’європейської опорної транспортної мережі і стає важливим учасником розбудови транспортного коридору у сполученні Європа – Азія. Історичну значущість цього неможливо переоцінити. Українська транспортна мережа вперше стає частиною стратегічних транспортно-логістичних коридорів Євросоюзу. Це найважливіший крок на шляху інфраструктурної євроінтеграції України, який свідчить, що українська інфраструктура модернізується, поступово набуває європейської якості та розглядається Європейською Комісією як невід’ємна складова транспортно-логістичної системи ЄС», − заявив міністр.

Читайте також:  Cкоро в Україну зайдуть великі світові та американські оператори локомотивів – Омелян

Як зауважив Омелян, таке рішення є великим успіхом і водночас серйозним викликом для України. Адже основна транспортна мережа TEN-T є пріоритетною щодо фінансування та модернізації. Тобто у майбутньому Україна також зможе претендувати на допомогу Європи у розбудові своєї частини TEN-T. Проте для цього треба буде показати, українська транспортна-логістична система розвивається у гармонійному поєднанні з європейською.

«Успішна реалізація проектів GO-Highway та Via Capratia, подальше розширення залізничного та авіаційного сполучення з країнами ЄС, розвиток мультимодальних перевезень і запровадження європейських стандартів у сфері транспорту через імплементацію Угоди про асоціацію дадуть потужний імпульс національній економіці й абсолютно нову якість транспортних послуг для українців, зроблять інфраструктуру України єдиним цілим з інфраструктурою Європейського Союзу», − наголосив очільник Міністерства.

Нагадаємо, 24 листопада 2017 року за результатами Брюссельського Саміту Східного Партнерства ЄС і країни-партнери узгодили орієнтовні карти, що передбачали поширення TEN-T ЄС на території країн Східного партнерства в якості основи транспортного взаємозв'язку і визначення загальних інфраструктурних пріоритетів. Україна була включена до індикативних карт TEN-T.

За матеріалами mtu.gov.ua

 

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua