Україна розглядає можливість страхування суден зернового коридору

Український уряд розглядає можливість страхування суден і компаній, які йтимуть «зерновим коридором». Про це розповів прем'єр-міністр Денис Шмигаль, передає «Інтерфакс-Україна».

Він зазначив, що наразі обговорюється можливість взяття державою на себе таких ризиків у Чорному морі за прикладом із Дунаєм.

«Україна як держава коштом бюджету рішенням уряду застрахувала всі торговельні судна, які здійснюють експорт та імпорт товарів через Дунайські порти. Зараз ми в уряді обговорюємо і, впевнений, ухвалимо рішення щодо страхування суден і відповідних компаній, які йтимуть «зерновим коридором», — сказав Денис Шмигаль.

Однак, за його словами, навіть у цьому випадку Україна потребуватиме підтримки партнерів.

«Звичайно, це спрацює один раз. Ми розуміємо, що якщо росіяни затоплять або підірвуть якесь торгове судно, це колосально ускладнить нашу роботу із залучення партнерів до «зернового коридору». Тому потрібна підтримка партнерів, щоб цього не сталося», — наголосив він.

Нагадаємо, вночі 2 серпня ворог спрямував ударні БпЛА на південь Одеської області. Внаслідок атаки на об'єктах портової та промислової інфраструктури регіону виниклі пожежі, було пошкоджено елеватор. 

У липні в результаті атак рф було пошкоджено та частково знищено 26 об’єктів портової інфраструктури та 5 цивільних суден:

  • 19 липня внаслідок російської атаки було знищено 60 тис. тонн зерна в Чорноморському порту, яке мало бути завантажене на великотоннажне судно і відправлене зерновим коридором ще 60 днів тому. Пошкоджень зазнала зернова інфраструктура міжнародних та українських трейдерів та перевізників Kernel, Viterra, CMA CGM Group.
  • Вночі 23 липня росія майже 4 години атакувала дронами Shahed-136 порти Дунаю. Внаслідок влучань зруйновано ангар із зерновими, пошкоджено резервуари для збереження інших видів вантажів, в одному із виробничих приміщень сталася пожежа, яку оперативно ліквідували.
  • Вночі 27 липня росія завдала чергового ракетного удару по портовій інфраструктурі Одещини. Внаслідок влучання в одну з адмінбудівель порту загинув охоронець.
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua