Україна позиватиметься до польських перевізників, які блокують кордон

Україна та Польща готують позови щодо відшкодування збитків, завданих блокуванням прикордонних автомобільних пунктів пропуску через мітинг польських перевізників. Про це заявив віцепрезидент Асоціації міжнародних автоперевізників АсМАП Володимир Балін, пише Укрінформ.

«Ситуація фактично критична, і на сьогодні ми говоримо про те, що маємо юридичну підтримку уже в Польщі. Адвокати отримали два завдання. Перше завдання — якнайшвидше розблокувати ситуацію. Друге завдання — з’ясувати, хто винен і хто буде сплачувати ці збитки. Ми над цим працюємо разом із нашими колегами», — пояснив Володимир Балін.

За його словами, українські перевізники уже готують позови і є польські юристи, які готові в Польщі ці позови подавати до страйкарів.

Тим часом, за словами заступника міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергія Деркача, польські протестувальники, які блокують пункти перетину на кордоні з Україною, попри обіцянки часто не пропускають навіть вантажі з гуманітарною допомогою і пальним.

«Ми зафіксували численні факти, коли цистерни з пальним та гуманітарка стоять в чергах. Передаємо інформацію про ці випадки польським колегам з Міністерства», — написав Сергій Деркач.

Як зазначив міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков, черги вантажівок, які очікують на кордоні, простягаються від 10 до 30 кілометрів.

На пунктах пропуску в Ягодині, Раві-Руській та Краківці зараз працюють безпосередні координатори, основним завданням яких є забезпечення водіїв їжею, водою, медикаментами та паливом. Вже доставлено близько 11 000 продуктових наборів.

«Міністерство сприятиме евакуації водіїв на територію України, якщо виникне така необхідність», — сказав Олександр Кубраков.

Нагадаємо, нещодавні переговори українських урядовців з польськими перевізниками не принесли успіху. Останні з 6 листопада блокують три найбільші пункти пропуску на кордоні з Польщею. Йдеться про пункти пропуску «Гребенне — Рава-Руська», «Корчова — Краківець», «Дорогуськ — Ягодин».

За словами експертів, від цієї блокади найбільше страждають дрібні та середні фермери.

Тим часом Єврокомісія пригрозила Польщі покаранням за подальшу блокаду пунктів пропуску. Попри це представники польських перевізників заявили про плани розширити страйк та перекрити ще один пункт пропуску на кордоні з Україною «Медика — Шегині».

 

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua