Україна не готова почати продажі сільгоспземель

Скасування мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення повинне відбуватися поступово, адже шоковий перехід до ринкових відносин призведе до того, що ринок так і не почне функціонувати.

 

Про це повідомив заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради Михайло Соколов.
 
«Запровадження ринку землі має відбуватися поетапно. На перших порах варто запустити пілотні проекти з державною, комунальною землею. Таким чином сформується кон’юнктура ринку, що дасть змогу банкам зрозуміти, чи цікавим для них буде товар «земля» у якості застави. Якщо ж зняти мораторій на даному етапі, коли фінансові установи не розуміють, чи зможуть вони взагалі продати землю у разі неплатоспроможності позичальника, ринок або не почне функціонувати зовсім, або запрацює у спотвореному варіанті», - сказав Соколов.
 
Крім того, за його словами, важливо детально прописати всі умови функціонування ринку землі до того, як мораторій буде знятий.
 
Наприклад, необхідно визначитися щодо обмежень участі в ринку – чи можуть купувати землю громадяни та юридичні особи інших країн, чи обмежувати кількість землі в одних руках та ін.
 
Нещодавно міністр фінансів Олександр Данилюк заявив про нове відтермінування строків підготовки законопроекту про ринок землі – з березня на травень. Ці дебати, які розгортаються сьогодні в суспільстві, в Уряді та Верховній Раді, лише підтверджують, що Україна потребує максимально зваженого рішення.
 
Цьому питанню буде присвячений другий день Х Ювілейного міжнародного молочного конгресу. Круглий стіл, який буде проходити під назвою «Молочне скотарство України в умовах зняття мораторію на землю», дасть можливість аграріям вплинути на процес формування ринку землі. 

   

https://www.agro-business.com.ua/agrobusiness/events/7175-ukraiina-ne-gotova-pochaty-prodazhi-silgospzemel.html

 

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua