Україна може втратити частину прибутку від експорту волоського горіха

Україна, через ранній початок збору і експорту горіхів, за вересень - жовтень поточного року збільшила експорт волоського горіха на 18%, що у 3,6 рази більше у порівнянні з відповідним періодом минулого сезону.

Хоча обсяг експорту порівняно з минулим роком перевищує 12% у жовтні, за даними аналітиків EastFruit, різниця в обсягах експорту скоротилася. Найбільші обсяги експорту горіхів з України зазвичай спостерігаються в листопаді і грудні.

У цьому сезоні, за словами учасників ринку, ситуація з високими темпами експорту волоського горіха може кардинально змінитися.

Читайте також: Україна потіснила Молдову на світовому ринку горіхів

У поточному році ціни на волоський горіх в Європі суттєво знизилися. Причиною цього стала велика кількість американських горіхів, які потрапили на європейський ринок, через торгові війни між США і Туреччиною, які спричинили девальвацію турецької валюти і підвищення мит на американські товари. Як наслідок, незважаючи на зростання обсягів експорту, прибуток українських експортерів знизався на два відсотки. Отже середня ціна волоських горіхів у вересні-жовтні 2018 року була нижчою 20% порівняно з минулим роком.

Через рекордний врожай горіхів, який прогнозується цього року, ціни на внутрішньому ринку також можуть критично впасти. На даному етапі переважна більшість волоського горіха з України продається в низькому ціновому сегменті, оскільки збирається на приватних подвір'ях і вздовж доріг, то в цьому році українським експортерам такого горіха доведеться особливо складно. На думку учасників ринку, попиту на такий горіх поки немає навіть за найнижчими цінами. Ціни нещодавно вже обвалилися і це може статися ще не один раз за цей сезон.

Читайте також: В Україні посадили перший сад з горіхами пекан

У Молдові, незважаючи на цьогорічний низький урожай, також виникають труднощі з експортом волоського горіха. Молдовські фермери вже повідомляли про намір залишити частину врожаю горіхів на деревах.

Зауважимо, що Україна і Молдова є найбільшими експортерами волоського горіха в Європі і входять до числа провідних світових експортерів цієї продукції. В останні роки обидві країни активно нарощували площі інтенсивних горіхових садів, що, в 2019-2025 роках може призвести до різкого зростання обсягів виробництва в цих країнах. Аналогічні тенденції спостерігаються і в Узбекистані, який вже активно піднімається в рейтингу найбільших світових країн-експортерів волоського горіха.

За матеріалами east-fruit.com

 

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua