Україна може отримувати понад 6 млрд грн на переробці сої, – експерт

Україна може отримувати понад 6 млрд грн на переробці сої, – експерт
 

Україна може переробляти 5,5 млн тонн сої, однак наразі ці обсяги вивозяться у вигляді сировини. 

На цьому наголосив Степан Капшук, керівник Асоціації "Укроліяпром", передає Інфоіндустрія.

"Вартість переробки однієї тонни сої, ріпаку коштує 50-60 доларів. Якщо помножити на це 5 млн тонн, які вивозяться з країни у вигляді соєвих бобів, отримаємо близько 6,5 млрд грн. Це наш втрачений заробіток, який Україна віддає іншим країнам, при цьому наші потужності простоюють", – зауважив Капшук.

В Україні вирощується 21,5 млн тонн соєвих бобів. Виробничі потужності дозволяють переробляють весь цей обсяг, впевнений він.

Читайте також: Україна може виробляти продукцію з доданою вартістю на рівні Франції, – Милованов

Експерт прогнозує, що ціна на сою буде вищою, ніж в минулому році. Підвищиться і вартість соєвого шроту. "Були періоди, коли він коштував і 500 і 600 доларів за тонну", – додав він.

За оцінками Асоціації "Укроліяпром", виробництво соєвого шроту в Україні досягає 1,4-1,5 млн т, експорт становить 1,3 млн т.

Аналітики прогнозують зростання частки переробки соєвих бобів всередині країни як наслідок прийняття так званих соєвих правок.

"Ставку потрібно робити на шрот. Майбутнє за мультизаводами з двома потоками – окремо для соняшнику та сої. Такі заводи в Україні вже є", – підсумував Капшук.

 

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua