Україна. Агрометеорологічні умови малосприйнятливі для зернових культур

В кінці квітня - початку травня в Україні відзначався рекордно високий для даного періоду температурний режим. Середньодобова температура повітря коливалася в межах 9,9-20,00С тепла, на 3,5-10,10С вище норми. Опади у вигляді дощу, який іноді носив зливовий характер, випали місцями в Харківській, Кіровоградській, Дніпропетровській областях та в м.Житомирі, але їх кількість була незначною - 1-18 мм. На півдні, півночі і заході країни опади були відсутні, повідомляє УкрАгроКонсалт.

На кінець квітня запаси продуктивної вологи в орному шарі ґрунту під озимою культурою після різних попередників були в основному задовільними на рівні 19-56 мм, в південному регіоні незадовільними - 7-16 мм. Запаси в метровому шарі грунту були переважно задовільними на рівні 169-273 мм, в південному регіоні незадовільними - 63-83мм.

Такі агрометеорологічні умови протягом останнього тижня були малосприятливими для нормального росту і розвитку озимих і ярих зернових культур. Разом з тим, рослини озимої пшениці знаходяться на початку VI етапу органогенезу (фаза виходу в трубку). Рослини ярої пшениці знаходяться на II етапі органогенезу, мають висоту 21-25 см з добре сформованими трьома листами. Горох утворив 3-й справжній лист. На ранніх посівах соняшнику з'явилися сходи.

В даний час посіви на більшій частині території країни знаходяться в доброму та задовільному стані, особливо там, де посів проводився в оптимальні терміни по удобреним попередникам.

Детальніше про стан посівів та хід посівної кампанії в країнах Чорноморського регіону читайте в розділі "Он-лайн доступ на сайт" від УкрАгроКонсалт.

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua