У трьох регіонах України зросла ціна землі

За два роки роботи вільного ринку землі було продано і подаровано лише 1% від усіх сільськогосподарських земель. Про це повідомив заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації Денис Башлик.

За його словами, за цей час земельний ринок змінився, ціна на землю поступово росте.

«В трьох областях: Івано-Франківській, Львівській і Тернопільській середня ціна за гектар зросла. На Франківщині досягла майже $2 тис. за га, Львівщині — $1450, Тернопільщині — $1400. Це показник того, що попри обмеження, є попит на землю, і ціна не стоїть на місці. Все працює, і міфи не спрацювали», — зазначив заступник міністра.

Денис Башлик розповів, яким буде другий етап реформи, що розпочинається в січні 2024 року. Зокрема, відкривається  ринок для юридичних осіб. Водночас купувати землю можуть лише українці. Жодних іноземців. За його  словами, рішення про допущення іноземців до земельного ринку, згідно із законом, прийматиметься на  всеукраїнському референдумі.

«З початком другого етапу сформується група юридичних осіб, які хочуть отримати у власність землю, щоб розвивати тривалі інвестиційні проєкти. Це спричинить ріст ціни. Тому люди зараз дуже обережно підходять до розпорядження землею, бо розуміють, що це нерухомий актив, який принесе їм дохід», — наголосив Денис Башлик.

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua