У 2016/17 МР Україна планує експортувати 39,8 млн тонн зернових

У 2016/17 маркетинговому році Україна планує експортувати на зовнішній ринок близько 39,8 млн тонн зернових, включаючи 14 млн тонн пшениці.

 

Про це у ході засідання уряду повідомив міністр аграрної політики і продовольства Тарас Кутовий, пише УНІАН.
 
«Ми вже намолотили 38 млн тонн, з них 25,5 млн тонн - це пшениця, причому 55% - це продовольча пшениця. Прогнозний обсяг експорту близько 14 млн тонн», - сказав міністр.
 
За його словами, потенціал для розвитку у аграріїв є. Якщо агропідприємства підтягнуть показники врожайності на 20%, то загальний обсяг врожаю в цілому по країні збільшиться на 8-9 млн тонн.  
 
«Зараз пропозиція зерна по року - близько 70 млн тонн, внутрішнє споживання - 23,5 млн тонн. Загальний експортний потенціал - 39,8 млн тонн. Тобто, йдемо трохи у плюсі до минулого року, - сказав він. - Якби світова кон'юнктура нам допомогла, вийшли б на хороший результат. Але поки що сьогодні зернові на світових ринках на низькому рівні, і позитивні тенденції поки що не спостерігаються. Значить, треба нашим аграріям допомагати, особливо малим і середнім». 
 
Кутовий зазначив, що поряд з хорошим урожаєм зернових досить оптимістично виглядають і показники врожаю гречки. «На поточний момент оброблено 61% посівних площ. Прогнозний урожай - 174 тис. тонн при внутрішньому споживанні 160 тис. тонн. Надлишок - 14 тис. тонн. Жодних ризиків у контексті виробництва не існує. Тобто, будуть проблеми - треба буде їх шукати на рівні торговельних мереж», - сказав він.
 
По цукрових буряках, за словами міністра, оброблено лише 2% площ. «Але думаю, що по цукру також буде нормальний результат (за підсумками збирання врожаю - ред.)», - сказав Кутовий.  
https://www.agro-business.com.ua/agrobusiness/events/6078-u-201617-mr-ukraiina-planuie-eksportuvaty-398-mln-tonn-zernovykh.html
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua