Трейдер розповів про основні перешкоди для постачання українського соняшника в Болгарію

Основною перешкодою постачання українського соняшника до Болгарії є небажання болгарського уряду дозволити імпорт. Уряд використовує всі засоби для його блокування, що викликає розчарування серед українських партнерів.

Про це розповів Преслав Райков, торговий менеджер болгарської олійноекстракційної компанії Magic Flame, в інтерв'ю «Болгарські фермери помилково вважають, що український соняшник шкодить їхнім інтересам — болгарський трейдер», пише Kurkul.com.

За його словами, болгарський уряд резонно не бажає продовжувати вести бізнес, посилаючись на розбіжності між словами і діями, бо контракти неможливо виконати через проблеми з ліцензуванням.

«Українці воліли б переорієнтувати свої продажі в інше місце — на українські ОЕЗи, європейські ринки або відправляли б продукцію альтернативними маршрутами, але імпорт до Європи видається надто заплутаним. Ця плачевна ситуація зберігається, попри звернення галузі до уряду в офіційних листах та на зустрічах. Проте цей імпортний глухий кут залишається невирішеним», — пояснив трейдер.

Він зазначив, що трейдери не мають чіткої інформації.

«Наприклад, коли болгарський уряд стверджує, що перебуває в тісному контакті з українським урядом. Але українське міністерство і партії заперечують таку взаємодію. Вони кажуть: «Ми зверталися до них електронною поштою за погодженням, були надіслані офіційні листи для погодження, але відповіді не було». Цей брак комунікації розчаровує», — зазначив Преслав Райков.

Він додав, що трейдери прагнуть співпрацювати і купувати в Україні, пропонуючи конкурентоспроможні ціни, можливо, навіть кращі за турецькі.

«Потреба Болгарії у додаткових двох мільйонах тонн насіння соняшнику понад її поточний врожай, що постачається з різних країн, включаючи Україну, Молдову, Хорватію, Сербію та Польщу, є нагальною. Однак, коли починається процедура ліцензування, втручання уряду стає очевидним», — розповів трейдер.

Як він пояснив, що уряд піддається тиску місцевих фермерів, які помилково вважають, що імпорт українського насіння шкодить їхнім інтересам.

«Насправді ж український імпорт часто коштує дорожче, ніж місцеве насіння, і його присутність не знижує місцеві ціни. Навпаки, коли потік українського насіння зменшується, на світовому та європейському ринках спостерігається зниження цін на соняшникову рафіновану олію та шрот, що впливає на прибутковість болгарських фермерів», — підсумував торговий менеджер. 

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua