Стан пшениці в Україні

 

Стан пшениці в Україні

Експерти по-різному прогнозують результати нинішнього сезону пшениці. Спеціалісти FAO/EBRD кажуть, що обсяг виробництва української пшениці у 2018/2019 МР складе лише 24,6 млн т. Згідно червневого звіту Міністерства сільського господарства США (USDA), прогноз виробництва пшениці в Україні в порівнянні з травневим збільшився на 1 млн т і складає 25 млн т. Інші ж аналітики кажуть, що цього року врожай пшениці в Україні буде рекордним — аграрії зберуть близько 30 млн т пшениці.

Посівні площі

Пшениця стабільно займає провідні позиції в сегменті зернових як за кількістю посівних площ, так і за обсягом зібраного врожаю. Згідно з офіційними даними Держстату, посівні площі озимих зернових культур на зерно під урожай 2019 року склали 5,9 млн га, із них лише під озиму пшеницю — 5 млн га.

Що стосується розподілу посівних площ по регіонах, то під озиму і яру пшеницю найбільше землі виділили господарства Запорізької області — 661,3 тис. га, Одеської —542,1 тис. га та Херсонської — 568,7 тис. га.

У порівнянні з 2018 роком зросли посівні площі в Чорноморському регіоні, а саме в Миколаївській області— 443,9 тис. га та Херсонській — 478,8 тис. га. Приріст також зафіксований в Кропивницькій області — на 89 тис. га, Донецькій — на 35 тис. га і Волинській — на 24 тис. га. Всього по Україні він становить 3% (для порівняння, площі під ріпаком збільшилися на 28%, а під озимим ячменем — на 22%). Але незважаючи на такі показники, вперше за останні 4 роки під пшеницю було виділено більше посівних площ, ніж під соняшник.

Світова статистика показує, що під озиму пшеницю в Австралії було виділено 12,1 млн га. В Європі та країнах СНД цей показник склав 27,4 тис. га та 50,1 млн га відповідно. На 0,6% зменшилися площі в Південній Азії (зокрема Індії та Китаї) і на 0,4% в Північній Америці.

Урожайність

За даними Держстату, в 2018 р. Україна зібрала рекордний урожай зернових — 70,1 млн т. Але при цьому показники по пшениці склали ті жі 24,6 млн т при врожайності 3,7 т/га. Це на 1,5 млн т менше, ніж у 2017 році. Причина — відсутність опадів протягом декількох місяців у південних, центральних і східних регіонах країни. У поточному році погодні умови були сприятливими і, за оцінкою Мінагрополітики, посіви озимої пшениці вийшли з зими в хорошому стані. Очікується, що обсяг виробництва пшениці таки збільшиться до 27,5 млн т. 

Згідно з інформацією Мінсільгоспу США, світове виробництво пшениці в цьому сезоні складе 736 млн т (на 3% менше, ніж у 2018 році). Аналітики говорять про зменшення обсягів виробництва пшениці в РФ, Австралії і країнах Євросоюзу через сильну засуху. У штаті Канзас — «житниці Америки» — прогнозується отримання врожаю на рівні 51,8 млн т.

Якість пшениці

У 2018 році через тривалу посуху і проливні дощі під час збиральної кампанії господарства отримали менш якісну пшеницю, ніж очікували. Особливо постраждали центральні та західні регіони України, де на елеватори надійшло багато «сажкового зерна». У Дніпропетровській, Одеській, Херсонській і Запорізькій областях якість пшениці була вищою, оскільки ці регіони встигли зібрати урожай до дощів.

Попри це торік аграрії отримали більше продовольчого зерна 2 та 3 класу з високим вмістом білка. На експорт відправляли як фураж, так і якісну продовольчу пшеницю.

Побутує помилкова думка, що українське зерно менш якісне, оскільки експортується здебільшого в країни, що розвиваються. Бо вони ставлять не такі жорсткі умови до якості продукції. Але, як відзначають експерти, вже виникали ситуації, коли покупці повертали партії зерна європейським постачальникам. Що стосується продовольчої безпеки, то всі країни, незалежно від свого рівня розвитку, ставлять високі вимоги до імпортованої продукції.

Варто нагадати, що з 10 червня 2019 року в Україні діє новий стандарт на пшеницю — ДСТУ 3768:2019. Згідно з цим стандартом, було зменшено кількість класів і введені нові показники якості зерна. Зокрема, зерна м'якої пшениці тепер діляться на 4 класи (1-3 класи призначені для продовольчих потреб, 4 клас — для експорту), зерна твердої пшениці — на 5 класів. Підвищено вимоги до якості зерна за вмістом грибкових захворювань і шкідливих домішок, а також за натурою і числом падіння. Вимоги були змінені через збільшення експортних поставок, адже зарубіжні імпортери насамперед звертають увагу на вміст домішок у зерні.

Експорт

Зернові культури є важливою статтею українського експорту. За даними Держстату, в 2018 році зовнішні поставки пшениці склали 16,37 млн т. Найбільшими покупцями українського зерна, як і раніше, є країни Північної Африки, Азії та Європи.

Як повідомляє ННЦ «Інститут аграрної економіки», протягом першого кварталу 2019 року в загальному експорті пшениці на Єгипет припало 11,5% поставок, Китай — 8,8%, Іспанію — 7,3%, Нідерланди — 7,0%, Індонезію — 5,9%, Саудівську Аравію — 5,7%, Італію — 5,0%. Разом з Іраном, Тунісом, Ізраїлем і Філіппінами ці країни приносять 2/3 доходів від всього експорту пшениці. 


Із року в рік практично не змінюється ТОП-10 компаній, на яких припадає основний експорт пшениці: Нібулон (13,7%), Кернел (9,9%), Louis Dreyfus Company (9,0%), Bunge (8,8%), Cargill (8,3%), COFCO Agri Ukraine (6,1%), ADM (3,8%), Амбар Експорт БКВ (3,3%), CHS (3,2%), Orsett Trading SA (3,1%). У цілому, показники експорту за останні шість років значно збільшилися. Наприклад, до 2013 року постачання пшениці в інші країни становило близько 10 млн т.

Ціни

Рівень рентабельності виробництва пшениці становить 20-40% і залежить від різних чинників, у тому числі регіону вирощування і погодних умов. У 2018 році умови в Україні та інших країнах-експортерах були не сприятливими для вирощування пшениці. Цей фактор вплинув на зростання експортних цін на світовому ринку до $225-232/т. Для порівняння, в 2016 р. ці показники були на рівні $173-184/т.

У нинішньому році пік цін на пшеницю був зареєстрований в січні і лютому на рівні $250/т. Згодом ціна поступово почала опускатися і на липень склала лише $180,25/т. Закупівельні ціни на пшеницю, згідно з інформацією електронної зернової біржі України Grain Trade, продовжують падати. За даними на 4 липня, пшеницю 2 класу відповідно до умов EXW продавали по 4 683 грн/т, пшеницю 3 класу — по 4587 грн/т і 4 класу — по 4416 грн/т.


Експерти відзначають, що хоча в новий сезон Україна входить з більш низьким цінами, ніж у минулому, але ситуація могла бути ще гіршою. На зростання ціни вплинув поганий урожай кукурудзи в США (затяжні рясні опади на старті посівної кампанії, низький відсоток сходів) і, як наслідок, підвищення цін на цю культуру.

Прогнози аналітиків

За даними Урожай онлайн 2019, станом на початок липня вже обмолотили 22,3% посівів озимої пшениці. Намололи 4,9 млн т. При цьому врожайність становить 3,4 т/га. Активний збір ведуть південні і центральні регіони України. За відгуками зрозуміло, що аграрії збирають здебільшого 2 і 3 клас пшениці. Також є певні проблеми з натурою і числом падіння. До цього призвела спека. Тепер усі очікують початку збиральної кампанії на Півночі і на Заході України.

Як відзначають експерти, прогнози на майбутній урожай і рівень цін на нього також мінливі, як і погода. Ринок уже побачив збільшення прогнозів виробництва. Зараз прогнози коригуються після старту збиральної кампанії і отримання перших показників врожайності, а також слідом за аномальною спекою в Європі і посухою в деяких районах Чорноморського регіону.

За оцінкою фахівців, головні виклики і сюрпризи поточного сезону будуть пов'язані з очікуваним рекордним урожаєм пшениці. Те, що він повинен бути рекордним, вже не сюрприз, а ось чи подолає планку в 30 млн т — поки не відомо. Сюрпризом може стати і співвідношення частки продовольчої пшениці і фуражної в загальному обсязі виробництва, але тут все буде залежати від погоди. Що стосується викликів, то з сезону в сезон вони не змінюються. Головний із них — чи впорається з навантаженням великого врожаю транспортна система України.

 

 

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua