Стан озимих зернових кращий за останні п'ять років

В кінці третьої декади листопада - початку першої декади грудня агрометеорологічні умови для перезимівлі озимих зернових культур складалися задовільно.

Перша декада грудня характеризувалася мінливою погодою з різкими перепадами температури повітря, повідомляє УкрАгроКонсалт.

У повідомленні зазначається, що середня температура повітря на початку декади становила від 2 до 9°С морозу, у другій половині декади вона підвищилася до 1,9-5,0°С тепла. Максимальна температура повітря в найтепліші дні становила 1,0-9,1°С тепла, мінімальна температура в найхолодніші ночі знижувалася до 7-16°С морозу.

Протягом останнього тижня опади у вигляді дощу, мокрого снігу та снігу різної інтенсивності спостерігалися майже на всій території України, які дещо поліпшили вологозапаси в орному шарі грунту.

Читайте також: Понад 90% посівів озимих увійшли в зиму в доброму та задовільному стані

"Станом на 30 листопада, сніговий покрив висотою від 1 до 10 см спостерігався на більшій частині території країни. В окремих районах Івано-Франківської області його висота досягала 15-19 см. У південних областях снігу на полях не було. Однак з 30 листопада, внаслідок переміщення активного циклону, відбулося збільшення площі покриття і висоти снігового покриву на 2-20 см", - відмічають експерти.

У зв'язку з потеплінням у другій половині першої декади грудня в більшості областей сніг розтанув, у північних і східних областях місцями зберігся, висота його становить від 1 до 10 см.

За даними аналітиків, агрометеорологічні умови для перезимівлі озимих зернових культур в кінці третьої декади листопада - початку першої декади грудня складалися задовільно. В цілому стан озимих посівів оцінюється як добрий та задовільний.

За матеріалами ukragroconsult.com

 

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua