Стан озимих культур: перезимівля відбувається задовільно

За умови збереження перепадів температур, існує загроза утворення льодяної кірки, яка може призвести до пошкодження посівів.

За даними проведеного моніторингу озимі культури та багаторічні трави знаходяться у стані зимового спокою, їхня перезимівля відбувається задовільно. Про це свідчать результати аналізу фітосанітарного стану сільськогосподарських рослин станом на 21 грудня 2018 року.

Зазначається, що мінімальна температура на глибині вузла кущіння озимих та кореневої шийки багаторічних трав протягом підзвітного періоду не опускалась нижче 1-2 °С морозу, що було значно вище критичних температур вимерзання для даного періоду. Однак, за умови збереження перепадів температур, існує загроза утворення льодяної кірки, яка може призвести до пошкодження посівів.

Посіви озимих зернових культур і ріпаку скрізь заселені мишоподібними гризунами, активний розвиток, міграція та шкідливість яких дещо стримується через зволоження ґрунту від короткочасних опадів у вигляді снігу та дощу різної інтенсивності. У посівах озимини у більшості регіонів заселеність гризунами становить 27-89%, за середньої чисельності 1-3, макс. 4 жилих колоній на гектарі (Луганська, Миколаївська обл.). Заселеність багаторічних трав, садів, неорних земель, лісосмуг відмічається на 100%, де гризуни мешкають в 2-4, в осередках Житомирської, Луганської, Одеської, до 6 жилих колоній на гектарі, в одній колонії по 4-8 жилих нір.

Читайте також: Як покращити догляд за озимими

У Херсонській області та інших південних регіонах, де негативний вплив погодних умов позначається в меншій мірі, мишоподібні гризуни продовжують повторно заселяти посіви озимих культур, які були уже оброблені, чисельність шкідника становить 30-40 нір на гектар. В розмноженні приймає участь 58% самиць, з 5-8 ембріонами кожна. У закритих стаціях мишоподібні гризуни виявлено повсюди. Значного збільшення чисельності їх за звітний період не спостерігалось. В зерносховищах по видовому складу переважає миша хатня. Інтенсивність подальшого розвитку та поширення, а також рівень їх шкідливості будуть визначатись насамперед, погодними умовами та ефективністю винищувальних заходів, які здійснюють через внесення в жилі нори дозволених до використання родентицидів.

Читайте також: Збережемо зерно цілим та неушкодженим

Повсюди спеціалісти управлінь фітосанітарної безпеки в областях проводять обстеження зерносховищ та складських приміщень усіх форм власності на наявність комірних шкідників. Так, в окремих партіях продовольчого та фуражного зерна у Вінницькій, Волинській, Кіровоградській, Чернівецькій області виявлено горохового зерноїда, комірних довгоносиків, коротковусого борошноїда, борошняного кліща, за чисельності 1-3 екз. в 1 кг зерна, що вимагає його знезараження через фумігацію дозволеними препаратами для боротьби зі шкідниками запасів.

Огляд і аналіз овочевої продукції показав, що картопля мішаних сортів, яка зберігається насипом для продовольчих цілей уражена фітофторозом (0,5% за розвитку хвороби 1%), мокрою гниллю (0,5-1% за розвитку хвороби 1,5%), фомозом (1% за розвитку хвороби 3%). Столовий буряк уражений кагатною гниллю (2-3% коренеплодів, за розвитку хвороби 2-4%). Морква, яка зберігається насипом, уражена змішаною гниллю (2% корнеплодів, за розвитку хвороби 3%). Капуста, яка зберігається на стелажах, уражена сірою гниллю (3%, за розвитку хвороби 4%), слизистим бактеріозом (1% рослин за розвитку хвороби 2%). Власникам надано відповідні рекомендації. В господарствах здійснюється фітосанітарний нагляд за посівами озимих зернових та ріпаку.

За матеріалами infoindustria.com.ua

 

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua