Рекордний урожай тисне на ціну української кукурудзи

 

Тепла та суха погода в США та Україні на поточному тижні дозволить прискорити збирання та посилить тиск на ціни. Про це пише propozitsiya.com з посиланням на graintrade.com.ua.

За тиждень імпорт кукурудзи до ЄС зріс на 20%, але високий урожай в Румунії та Сербії покриває дефіцит кукурудзи в ЄС, що поки не дозволяє активізувати імпорт вітчизняного зерна в цьому напрямку.

Зниження експортних цін на кукурудзу в порту до $154–155 за тонну не активізувало попит на українську кукурудзу з боку імпортерів, оскільки на світових ринках домінує більш дешеве американське зерно. Тепла та суха погода в Україні сприяє збиранню кукурудзи. Поточна врожайність кукурудзи дозволяє сподіватися на отримання рекордного врожаю 31–32 млн т, проте відсутність складських місткостей та низькі темпи експорту уповільнять збирання.

Погіршить ситуацію підвищення Укрзалізницею плати за використання вагонів у 1,5 раза, через що тариф на перевезення виросте на 150–200 грн/т, тоді як ціни на автоперевезення вже зросли на 50% внаслідок подорожчання дизпалива з 27 до 32 грн/л та дефіциту автозерновозів.

 Разом з тим існують фактори, що після завершення жнив сприятимуть підвищенню цін. Так, у США дощі зі снігом уповільнили збирання й можуть погіршити врожай в окремих штатах, завдяки чому ф’ючерси на кукурудзу в Чикаго виросли до $148,1 за тонну.

За оцінками Strategie Grains, дефіцит пшениці та ячменю на внутрішньому ринку ЄС посилить попит на кукурудзу з боку тваринників, завдяки чому зростуть обсяги внутрішньої торгівлі кукурудзою між країнами Євросоюзу та її імпорт з-за меж ЄС. На сьогодні прогноз імпорту кукурудзи до ЄС — 19,5–21,1 млн т, що однозначно перевищить рекордний імпорт попереднього сезону (майже 18 млн т).

 

 

©Пропозиція - Головний журнал з питань агробізнесу
https://propozitsiya.com/ua/rekordniy-urozhay-tisne-na-cinu-ukrayinskoyi-kukurudzi

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua