Пожвавлення експортного ринку соняшнику підтримує внутрішні ціни — аналітики

У вересні експорт соняшнику з України становив понад 12 тис. т, що удвічі перевищило показник серпня, але все ж суттєво поступається обсягу вересня минулого року (-93%). Про це повідомили аналітики ІА «АПК-Інформ».

Основні обсяги відвантаження відбулися в напрямку Молдови (близько 41%) та Туреччини (31%) і лише 4% — до Болгарії.

Водночас аналітики зазначили, що у вересні 2022 р. основним імпортером українського соняшнику була Болгарія. Україна поставила туди 74 тис. т олійної.

Цьогоріч внаслідок обмежень щодо імпорту 4 агрокультур, зокрема і соняшнику, введених 5 країнами ЄС, цей напрямок для України закрився.

До слова, після того, як Єврокомісія зняла заборонуБолгарія оголосила, що не відновить одразу ж імпорт українського соняшнику, аби не обвалити внутрішній ринок, попри досить високий попит на нього з боку болгарських переробників. Однак контракти на поставку укладалися і, як повідомляють оператори ринку, деякі відвантаження в цьому напрямку за два тижні вересня все ж відбулися.

«Одночасно пожвавлення на українському експортному ринку даної олійної певною мірою підтримало ціни всередині країни, які вже почали відновлюватися після суттєвого зниження на початку нового сезону. Однак основними покупцями соняшнику в Україні все ж залишаються внутрішні переробні підприємства», — зауважила аналітик олійних ринків агентства «АПК-Інформ» Світлана Киричок.

Так, експортно-орієнтовані компанії створюють додаткову конкуренцію на ринку, але це більш характерно для південних та західних областей.

Але наразі самі аграрії не готові реалізувати сировину за встановленими цінами, а відсутність опадів від початку збирання сприяла закладанню соняшнику на зберігання без додаткових витрат на сушіння, про що свідчить зростання попиту на потужності зі зберігання останнім часом. Така тенденція змушує переробників підвищувати ціни попиту, цьому також поки що сприяє і зростання вартості на експортному ринку соняшникової олії.

«У разі активного відновлення експорту в напрямку країн Євросоюзу, зокрема Болгарії, в більш виграшному становищі, звичайно, опиняться сільгоспвиробники. Але питання — коли це відбудеться і як буде працювати ліцензування — поки що залишаються відкритими», — підсумували аналітики.

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua