Підприємець на Франківщині започаткував бізнес на екзотичних птахах

В Івано-Франківській області підприємецьстворив ферму на якій вирощує фазанів.

У селі Вікняни Івано-Франківської області Андрій Захарів та його дружина Мар'яна розводять фазанів вже п'ять років. А раніше займалися вирощуванням курей та кролів.

"Почалося все з того, що чоловік купив фазана та павича, бо хотів, щоби біля хати "екзотика бігала". Птахи нам так сподобалися, що вирішили їх розводити", - каже Мар'яна, біолог за фахом.

Фермери мають вольєр площею 600 квадратних метрів. У ньому вільно ходять сотні фазанів. А тих птахів, що живуть родинами, тримають в окремих дерев'яних клітках із тонкою сіткою.

"На кожного птаха має бути не менше одного квадратного метра простору", - пояснює фермер.

Читайте також: Курятина – на єдине «сильне місце» українського експорту м’яса птиці

Усередині кліток - дерева-сідала заввишки 1,5-2 метри. Біля кожної клітки є дерев'яні та металеві жолобки для корму та великі пластмасові напувалки. На долівці у клітках та між ними дрібний пісок для гігієни та для того, щоби фазани могли його перебирати дзьобами. Міняють пісок раз на два місяці.

Дорослих птахів годують 1-2 рази на день сумішшю пшениці, зерна соняшнику, меленої кукурудзи, сої. Улітку дають траву. Кілограм суміші коштує 8 гривень. За місяць 300 фазанів з'їдають 1,5 тонни кормів.

Фермери продають фазанів для розведення у міні-зоопарки, що біля туристичних садиб. І лише зрідка - на м'ясо.

Птах найдешевшої породи коштує у середньому 250 гривень. Найдорожчих - 2-2,5 тисячі. За рік господарі продають 50-70 фазанів.

Цінне і фазаняче пір'я. Пір'їна з хвоста королівського фазана коштує 70-100 гривень.

За матеріалами expres.online

 

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua