Перспективи зернової логістики України: про що домовлялися агровиробники та Укрзалізниця

 

фото 1 – копія

Врожай 2019 року очікується не меншим за рекордний минулорічний, при чому за рахунок більшого об’єму ранніх зернових культур», – відзначила Катерина Конащук, Віце-президент з комерційних питань компанії «AgroGeneration» під час круглого столу «Агровиробники vs Укрзалізниця», який відбувся 21 лютого у медіа-центрі AgroGeneration.

– Відвантаження агрокультур на експорт залізницею йде активно, але недостатньо щоб уникнути накладання врожаїв двох сезонів у липні – вересні. Тож з самого початку жнив матимемо проблеми з вивезенням та звільненням елеваторів, –  додала Конащук Катерина.

Так, аграрії – в чергах, витрати на зберігання зросли… Окрім того, майже вдвічі, за минулий рік зросли розцінки на логістику зерна залізницею.

–  Витрати на логістику аграрної продукції постійно зростають. Щоб це зростання було справедливим та обґрунтованим аграріям потрібно об’єднатися у відстоюванні своїх інтересів, – зауважив Тарас Висоцький, генеральний директор Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).

Ідея об’єднання для відстоювання інтересів також була озвучена Андрієм Рязанцевим, директором з економіки та фінансів АТ «Укрзалізниця», який вважає  однією з проблем аграрного бізнесу «його недостатню концентрацію спільних зусиль на побудові професійного лобіювання інтересів у органах влади».

Майбутні перспективи відвантажень у зерновій логістиці в новому 2019/20 маркетинговому сезоні знаходяться в зоні уваги, тому наявність вантажних вагонів, локомотивів, закриття малозавантажених залізничних станцій, індексація тарифів, стратегічне планування перевезення зернових та олійних культур й надалі хвилюють українського товаровиробника.

Зважаючи на потенційне зростання валового збору, та без ефективних змін у системі транспортування, ситуація тільки погіршиться, бо застаріла інфраструктура Укрзалізниці занепадає.

– Ситуація з УЗ буде ускладнюватися, особливо з інфраструктурою, що в першу чергу зумовлено недофінансуванням за останні 15 років, відсутністю інвестицій в залізничну галузь (нпотрібно мінімум 3 млрд на рік), неефективністю управління УЗ (включаючи корупцію, яка оцінюється на рівні 1-2 млрд дол на рік), – зазначив Володимир Шульмейстер, директор програми “Інфраструктура майбутнього” аналітичного центру “Український інститут майбутнього”,  та додав, що «на цьому негативному тлі аграріям залишається знаходити альтернативні види транспортування, переважним з яких є річковий транспорт, так як автомобільний транспорт буде дорожчати в разі необхідного введення жорсткого контролю за перевантаження».

 

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua