Парламентський комітет проситиме Кабмін перевірити, чи законно «Укрзалізниця» хоче підвищити плату за перевезення зерна

Народні депутати вважають, що держава має регулювати тарифну політику УЗ.

Комітет Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин рекомендуватиме Кабінету міністрів провести перевірку обґрунтованості підвищення ПАТ «Укрзалізниця» ставок плати за використання власних вагонів перевізника. Про це у Фейсбук повідомив заступник голови комітету Олександр Бакуменко.

Народні депутати висловили сумнів у законності підвищення Укрзалізницею тарифів на перевезення сільськогосподарської продукції і прийняли рішення звернутися до глави уряду та Антимонопольного комітету та профільних комітетів парламенту щодо врегулювання ситуації.

Також читайте: Укрзалізниця залучає до перевезень лише 5-ту частину наявних локомотивів – УКАБ

Крім того, комітет ухвалив рішення звернутись до ПАТ «Укрзалізниця» з вимогою надати народним депутатам належну аргументацію щодо підвищення ставок плати за використання власних вагонів. Також члени комітету пропонують ініціювати зустріч з Президентом України щодо ситуації, яка склалась на залізниці, та порушити тарифне питання на засіданні РНБО.

«Членами Комітету та асоціаціями було висловлене крайнє незадоволення не лише відносно підвищення тарифів ПАТ «Укрзалізниця», а й відзначено гострий дефіцит залізничної тяги та низький коефіцієнт оборотності зерновозів… За останні роки відбулося лише різке падіння якості надання послуг ПАТ «Укрзалізниця». Коефіцієнт оборотності вагонів зріс в середньому до 14 днів. Все це призводить до значних втрат аграріїв, які в 2018-2019 маркетинговому році можуть скласти 4,7 мільярдів гривень. Це спричинить падіння закупівельних цін, від чого постраждають малі та середні товаровиробники», - спрогнозував ситуацію Бакуменко.

Також читайте: Укрзалізниця здаватиме вагони в оренду через «ProZorro. Продажі»

Нагадаємо, «Укрзалізниця» з листопада планує підвищити тарифи на використання вагонів в середньому на 41%. Орендна плата за використання вагона-зерновоза збільшиться на 48% до 1055 гривень за добу. До цього плату за зерновози підвищували наприкінці липня цього року.

За матеріалами facebook.com

 

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua