Озимою пшеницею в Україні засіяно понад 4 млн га

Посіяної озимої пшениці достатньо, щоб виростити її у 2,5-3 рази більше за внутрішню потребу, тож загроз продовольчій безпеці для України в майбутньому 2024 році не буде. Про це заявив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький.

«Фактично завершено посівну кампанію озимих культур. Вона складається з двох великих основних блоків. Раніше завершили сівбу олійної культури — ріпаку, а зараз завершили сівбу зернових озимих. Найбільші площі — під пшеницею та озимим ячменем», — сказав заступник міністра.

За його інформацією, аграрії відвели під пшеницю понад 4 млн га, що відповідає рівню попереднього року. З такої площі можна в середньому отримати врожай у 18-20 млн тонн. При цьому внутрішнє споживання пшениці становить 6,5 млн тонн на рік. 

Так, станом на 20 листопада озимою пшеницею засіяно 4,02 млн га (це 92% до прогнозованих площ). Найбільше пшениці засіяли на Дніпровщині (473 тис. га), Одещині (362 тис. га) та Кіровоградщині (324 тис. га). Водночас на Одещині засіяли лише 67% прогнозованих площ.

До слова, торік озимої пшениці в Україні було посіяно 4,45 млн т. Врожаю зібрали цьогоріч 22,28 млн т.

Ячменем на звітну дату засіяно 505 тис. га або 73% до прогнозу.

Детальніше про хід посівної дивіться на карті «Посівна онлайн 2023/24».

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua