Особливості успіху органічної компанії: нотатки з перших вуст

Розбудувати компанію, яка має одні з найбільших органічно сертифікованих сільськогосподарських угідь, яка випускає широку лінійку органічних продуктів, має один з найвищих обсягів їхнього виробництва, а за обсягами поставок цих товарів за кордон є одним із лідерів вітчизняного ринку, усе це – справа неабияка.

На чому базувала свій успіх Агропромислова група «Арніка», з’ясував журналіст газети «Агробізнес Сьогодні» Олександр Кривенко, відвідавши прес-конференцію «Старт 6-го аграрного сезону для українського бізнесу», що відбулась наприкінці 2018 року в Києві. Один із промовців цієї події, а саме Євген Комаров, керівник напрямку контролю Агропромислової групи «Арніка», погодився дати експрес-інтерв’ю нашому виданню.

 

  • Пане Євгене! З якими основними здобутками ви зустрічаєте новий аграрний сезон?

– За підсумками 2018 року «Арніка» вже має 11 тис. га стовідсотково органічних земель, на яких, в основному, вирощуються соя, кукурудза, пшениця, нут, сочевиця, льон і технічна конопля. У звітному періоді році отримано рекордний урожай, вимірюваний 30 тис. тонн. Важливо не тільки зібрати врожай, а й зберегти його. У власності компанії є органічний елеватор, який дозволяє одночасно зберігати і зберігати понад 37 тисяч тонн органічної продукції. «Арніка» визнана найбільшим постачальником органічної продукції власного виробництва за кордон. За останні три роки, тобто за період роботи в органіці, було експортовано понад 20 тис. тонн товарів класу «органік». Наші замовники – країни Європейського Союзу, а також Північної Америки і Японія. Зверніть увагу, жодна поставка не мала претензій з боку клієнтів.

 

  • У вітчизняного споживача є певні упередження щодо великих компаній і їхньої зацікавленості виготовляти продукцію за органік-технологіями. Чи вдалось вам змінити цю суспільну думку?

– Насамперед зауважу, що коли ми переходили від конвенційного до органічного господарювання, в багатьох було скептичне ставлення до можливості агрохолдингів працювати в органіці. Наразі ж покупці в Україні вже спокійно сприймають і великі підприємства як операторів органічного виробництва. В цьому є певна заслуга агропромислової групи «Арніка».

 

  • Що лежить в основі успіху?

– Найважливіша цінність компанії – це персонал, тобто небайдужі люди, які люблять свою справу, із задоволенням продовжують славні традиції землеробства, підтримують родючість українських ґрунтів.

 

  • Зрозуміло,що кадри вирішують усе. Під час прес-конференції ви повідомили, що діяльність компанії ґрунтується на застосуванні високих технологій виробництва. Які саме технічні інновації ви застосовуєте?

– Це комплекс рішень. Мова йде про якісно новий рівень організації праці на всіх її ділянках. По-перше, ми сформували потужну команду фахівців які, вивчили наявні та, експериментуючи, вже створили власні технології.

По-друге, ми шляхом ретельного відбору забезпечили себе сучасними технічними засобами. Щодо інновацій скажу так: ми з перших днів і дотепер працюємо над покращенням технологій вирощування органічної продукції на великих площах. Маємо певні успіхи: можемо обробляти тисячу гектар органічних земель за добу, що, на мій погляд, є дуже великим досягненням. Для контролю якості продукції та відповідності виробництва органічним вимогам ми використовуємо сучасні методи, на кожному виробничому етапі проводимо аналізи у власних та незалежних лабораторіях. Агропромислова група «Арніка» оснащена сучасними засобами обробки ґрунту виробництва провідних світових компаній. Увесь рухомий склад оснащений приладами GPS-навігації, які дозволяють управляти процесами, та, за потреби, коригувати їх. У нас зникли такі атрибути агрономів, як польові журнали, усе ведеться в електронних формах. Сучасні цифрові технології уможливили реалізацію такого важливого принципу органічного господарювання, як прослідковуванність або простежуванність.

 

  • Що він означає?

– По-перше, будь-який споживач нашої продукції може простежити весь ланцюжок її виробництва: з якої зернини вона вирощена, на якому полі, на якому складі зберігалась, де перероблялась, як транспортувалась. Завдяки високим технологіям ми дотримуємось цих основоположних чинників органічного господарювання. По-друге, при експорті кожен біг-бег, себто товар у упаковці ємністю 1 тонна, маркується окремо. Кожен може прослідкувати всю історію його створення. По-третє, за рахунок інновацій ми практично повністю електронізували складський облік, через що є прослідковуваним рух кожного біг-бегу з поля до автомобіля чи залізничного потягу. Нарешті, запровадження інновацій дозволяє мені, як керівнику певного напрямку, організувати роботу служби внутрішнього контролю, забезпечує дотриманням персоналом принципів органічного виробництва на всіх його ділянках.

 

  • Як відбувається моніторингу робіт у полі?

– Ми використовуємо безпілотники, технічні параметри яких уможливлюють огляд великих земельних угідь «Арніки», слідкування за станом поля та посівів на усій площі, а не лише в його окремій частині. Інформація, записана за допомогою дрону, передається на аналіз в агрономічну службу компанії. За допомогою квадрокоптера ми також стежимо за всіма важливими процесами під час обробітку ґрунту, посіву культур, збору врожаю та очистки техніки.

 

  • Відомо, що в органічному виробництві мають значення не тільки відповідність певним стандартам земельних угідь, насіння, засобів захисту рослин, але й технічних засобів, які працюють у полі. Як на практиці це забезпечується?

– По-перше, ви відбираємо техніку за критеріями її відповідності усім стандартам органічного виробництва. По-друге, перед початком роботи всі технічні засоби перевіряються на справність, на відсутність пошкоджень, які можуть негативно вплинути на якість виконання процесів або продукцію. По-третє, перед початком роботи, під час переїзду з конверсійних полів на органічні, після закінчення збирання врожаю з буферних зон уся техніка проходить обов’язкову очистку.

 

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua