ОСНОВНІ АСПЕКТИ ЗБЕРІГАННЯ СОЇ

Насіння сої має велике продовольче, кормове та технічне значення.


Соєве борошно (містить від 70 до 90% білка) використовують при виробництві хлібобулочних і борошняних кондитерських виробів, додають у ковбасні вироби та харчові концентрати.

Для насіння сої характерним є і високий вміст жиру, тому що запасні речовини, які використовуються зародком при проростанні, відкладаються в насінні не у вигляді крохмалю, як у зернових, а у вигляді жирів. Високий вміст жиру відіграє важливу роль при визначенні режиму його зберігання.

ЗБЕРІГАННЯ СОЇ

Сухе і зріле насіння під час зберігання за низьких температур перебуває у стані спокою, а при підвищенні вологості і температури переходить у стан інтенсивної життєдіяльності.

Збирання сої проводять у вересні, коли погода стає нестійкою і часто випадають дощі. Цим пояснюється її підвищена вологість.

Біологічні особливості і хімічний склад сої роблять її нестійкою протягом зберігання.

Вирішальний вплив на умови зберігання має рівень температури і вологості зерна, а також ступінь аерації зернової маси. З підвищенням вологості інтенсивність дихання зерна різко зростає.

Суттєвий вплив на зберігання сої має наявність зерен, що розпалися, та подрібнених зерен. Дихання вологих зерен, які розпалися, посилюється в 6 разів порівняно з цілими. Це пов’язано з розвитком плісеневих грибів на поверхні частинок зерна, які звільнилися від оболонок.
Вони швидко пліснявіють, пошкоджується їх зародок, а жир швидко гіркне, тому що в такі зернини через відсутність плодової оболонки потрапляє велика кількість повітря.

Бите й лущене насіння відносять до олійної домішки. Тому переміщувати насіння сої треба обережно, щоб не пошкодити його оболонки.

Для запобігання травмуванню та розколюванню зерен сої на сім'ядолі, максимально знижують висоту їх падіння з конвеєрів. Щоб насіння опускалося плавно, використовують гнучкі рукави з брезенту, мішковини та ін., зменшують швидкість руху стрічки конвеєрів до 1,5–1,75 м/с. На конвеєрах уздовж рами встановлюють захисні засоби, що запобігають падінню насіння.

Розміщують насіння сої у чистих, не заражених приміщеннях.

ЗАПОБІГАННЯ ЗАРАЖЕННЯ

При виникненні необхідності застосовують обробку складських приміщень фумігантом-інсектицидом Токсіфос 560 ТАБ з діючою речовиною фосфід алюмінію, 560 г/кг (згідно Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні, 2014). При цьому норма витрати препарату складає 3 – 4 табл/м3. Фумігація відбувається за температур: 5 – 10 °С – експозиція 10 діб, 16 – 20 °С – 6 діб, 21 – 25 °С – 5 діб, вище 26 °С – 4 доби.

Допуск людей та завантаження складських приміщень – після повного провітрювання (2 – 5 діб). Використовувати продукцію можна через 20 діб після фумігації за наявності залишків фосфіну не вище МДР.

ТЕМПЕРАТУРА НАСІННЯ

Температура насіння – найважливіший показник нормальних умов зберігання. Підвищення її, не пов'язане з підвищенням температури навколишнього середовища, свідчить про серйозні порушення режиму зберігання і можливості швидкого псування насіння.

Температуру насіння визначають за допомогою термоштанг та електротермометрів у різних ділянках (по площі й висоті) насипу насіння.

При висоті насипу понад 1,5 м температуру насіння визначають у трьох шарах: на глибині 30 — 50 см від поверхні, всередині насипу і біля підлоги. Після кожного замірювання температури термоштанги переставляють у межах засіки або секції на 2 м, щоб поступово обстежити всю зернову масу.
При зберіганні насіннєвого зерна частота визначення температури залежить від його стану і періоду зберігання.

Навесні насамперед звертають увагу на характер підвищення температури, особливо у верхньому шарі, який прилягає до південного боку насипу. Якщо температура насіння підвищується швидко і це не пов'язано з підвищенням температури повітря навколишнього середовища, треба вжити термінових заходів щодо його охолодження. Стан такого насіння контролюють щодня.

ВОЛОГІСТЬ НАСІННЯ

Вологість — це показник, який характеризує стан насіння.

Контроль за вологістю насіння, що зберігається насипом, здійснюють не рідше двох разів на місяць, а також після кожного його переміщення та обробки.

Самозігрівання насіння олійних культур з підвищеною вологістю відбувається особливо швидко.Це пояснюється тим, що дихає насіння переважно за рахунок жирів, які при окисленні виділяють більше теплоти, ніж вуглеводи. Самозігрівання різко знижує якість насіння (ядро темніє, олія гіркне).

У період весняного потепління треба стежити за тим, щоб в масу охолодженого насіння не проникало тепле і зволожене повітря. Якщо виявлено підвищення температури в насипу, його слід охолодити, а при потребі і просушити.

Насіння сої здатне швидко і в значних кількостях поглинати вологу з навколишнього середовища. Тому зберігати можна тільки насіння з критичною вологістю 10–12 %.

СУШІННЯ НАСІННЯ

При сушінні сої використовують повітряно-сонячний спосіб та активне вентилювання сухим, теплим повітрям. Типове сушіння проводять дуже обережно. За прискореного сушіння волога випаровується не з однаковою швидкістю з поверхні зерен і її внутрішніх шарів. Оболонки підсушуються настільки швидко, що волога, яка знаходиться у внутрішніх шарах, не встигає перерозподілитися і переміститися до поверхні зерна. Це призводить до їх розривів і розпадання зерен на сім’ядолі.

За прискорених режимів сушіння спостерігається також запарювання і значне зниження схожості. Тому сушіння зарна сої проводять в 2…3 прийоми.

Температура агента сушіння при цьому відповідно повинна бути 25 °С, 30, 35, 50…60 °С. Підвищення температури протягом кожного процесу повинне бути тим менше, чим більше початкова вологість насіння сої. За таких режимів сушіння, зерно підсихає досить рівномірно. В процесі сушіння уважно слідкують за температурою і станом зерна. Якщо відмічається збільшення кількості зерен з розтрісканими оболонками і зміна їх кольору, температуру знижують і одночасно підсилюють вентиляцію. Підвищувати температуру агента сушіння вище 50…60 0С не слід.

УМОВИ ДЛЯ ЗБЕРІГАННЯ НАСІННЯ

Приміщення, де зберігається насіння, має бути чистим, сухим, без сторонніх запахів і не зараженим хворобами та шкідниками. Сховища повинні бути з дерев’яними або асфальтованими підлогами. Висота насипу сухого зерна не повинна перевищувати 2 м. При короткотерміновому зберіганні зерна – 0,5 м.

В процесі зберігання насіння сої ретельно доглядають, що забезпечує збереження його посівних властивостей. Висота насипу насіння в зимову пору року 1,5 м, або штабелем 8 мішків, а в теплу пору року її зменшують на третину, відповідно 0,5 м і 2 мішки. Кожну партію насіння складають в окремий штабель на дерев'яний настил, розміщений на відстані від підлоги не менше 15 см. Між штабелями залишають прохід шириною 0,5…0,75 м. Мішки раз у 4 місяці перекладають – верхні ряди кладуть униз, а нижні – вверх.

Насіннєвий матеріал сої, а саме насіння супер-еліти, еліти та першої репродукції зберігають тільки в зашитих і запломбованих мішках. Кожну партію насіння, упаковану в мішки, складають в окремі штабелі. Насіння другої та наступних репродукцій зберігають насипом у засіках.

ЗМІНИ ЯКІ ЗАЗНАЛО НАСІННЯ ПРИ ЗБЕРІГАННІ

Під час зберігання насіння зазнає різних змін, які призводять до зниження його схожості. У процесі інтенсивного дихання насіння з підвищеною вологістю в насипу накопичується вуглекислий газ, а в клітинах зерна відбувається інтенсивне анаеробне дихання. Продукти дихання, які при цьому виділяються, насамперед етиловий спирт, згубно діють на клітини зародка, тому насіння швидко втрачає схожість. Інтенсивність дихання сухого насіння незначна, і воно може зберігатися тривалий час навіть у високому насипі.

Посівні якості насіння з підвищеною вологістю під час зберігання погіршуються або втрачаються і внаслідок дії низьких температур. Чим більший вміст у насінні вільної вологи, тим помітніший вплив температури нижче 0 °С. Якщо насіння всіх культур вологістю нижче критичної витримує при зберіганні протягом тривалого часу температуру мінус 20–25°С, то з підвищенням вологості його стійкість різко зменшується. Багато зернин, маючи вологість 20–22 %, втрачає схожість при температурі мінус 5–10°С навіть протягом короткого часу зберігання.
Тому насіннєве зерно необхідно зберігати в сухих добре вентильованих сховищах.

НАСІННЯ ПРИ НАДХОДЖЕННІ

Насіння при надходженні повинно бути відразу очищене від смітних домішок, щуплих і битих зерен та висушене при м’якіших температурних режимах до вологості 10%.

 

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua