Новий стандарт на пшеницю не враховує протруєне зерно

У проекті нового стандарту на пшеницю не враховане питання протруєного зерна, яке штучно забарвлене і не придатне для вживання в харчових цілях та в якості корму для тварин.

Про це виданню Latifundist.com повідомили в «Українській Зерновій Асоціації».

«Під час заготівлі аграрії підсипають до зерна, яке знаходить на елеватора і в портах протруєне насіння. Тим самим вони псують великі партії експортних вантажів. При цьому обмежувальних норм на таке зерно досі немає ні в одному з нормативних документів. З огляду на цей факт, в новому стандарті на пшеницю було б правильним конкретизувати даний показник. Це допоможе учасникам ринку чітко розуміти і не плутати протруєне зерно з зерном, яке уражено бактеріями і грибками, які також впливають на зміну його забарвлення», — повідомляють в УЗА.

На думку фахівців, недостатня кількість білка у пшениці 3-го класу також може знизити конкурентні можливості України. У проекті стандарту цей показник залишили на рівні 11%, хоча, згідно з експортними контрактами це показник має становити не нижче 11,5%. Аналогічно і переробна (борошномельна) галузь потребує пшеницю з більш високим вмістом білка і клейковинт.

Нагадаємо, що технічний комітет 170 опублікував проект стандарту на пшеницю ДСТУ 3768: 201 «Пшениця. Технічні умови», який розроблено на заміну діючому національному стандарту ДСТУ 3768: 2010.

 

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua