Названо культуру, яка може приносити до $500 тисяч доходу з одного гектара

Колба, дикий часник, левурда, ведмежа цибуля, самардала. Усі ці різні назви належать до однієї рослини — черемші (лат. Allium ursinum), яка швидко стає популярною серед споживачів Європи та Азії. Про це пише EastFruit.

Цей трав’янистий багаторічник роду Цибуля (Allium) родини Амарилісові (Amaryllidaceae) з приходом весни з’являється як перша вітамінна зелень у тінистих лісах або уздовж річок і водойм. Однак вона доступна не тільки в дикорослому вигляді, а і як культурна рослина.

Популярність черемші робить її також вельми прибутковою сільськогосподарською культурою, яка може приносити до $500 тис. доходу з одного гектара.

«В Україні черемша переважно є дикоросом, що росте в лісах, у полях, на присадибних ділянках. При цьому насіння садової черемші можна легально купити та посадити у себе на ділянці. Сезон черемші досить короткий. У дикому вигляді в центральних і північних регіонах України черемша виростає в другій половині квітня-початку травня. У їжу черемшу вживають як у свіжому вигляді, так і використовують у різних салатах, супах і овочевих стравах», — розповіла Катерина Звєрєва, міжнародний консультант Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН ФАО.

Також черемшу можна заморожувати, солити, настоювати на ній рослинну олію.

З огляду на корисні властивості рослини, а також високу вартість (роздрібна ціна черемші в Україні сягає $23,7 за кг), черемша набуває все більшої популярності як сільськогосподарська культура для комерційного вирощування.

При цьому важливо врахувати, що перед початком вирощування черемші потрібно провести спеціальну підготовку ґрунту: його збагачують перегноєм, листовою землею, мінеральними добривами, деревною золою. Догляд за рослиною полягає у своєчасному поливі, розпушуванні ґрунту і підживленні добривами.

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua