Насіров озвучив умови оподаткування для аграріїв

Спецрежим ПДВ, який частково залишився своєрідною «дотацією» для аграріїв в 2016 році, створював можливості для махінацій.
 
Про це заявив голова Державної фіскальної служби України Роман Насіров, пише AgroPortal.
 
«Питання в чому: якщо ти продав зерно, ти можеш собі залишити 15%. Якщо ти продав, або зробив вигляд, що продав, порося, якого цим зерном нагодував, - ти собі залишаєш 85%», - пояснив він.
 
«Обговорювався варіант спецрежиму “50 на 50”, незалежно від того, чим ти зараз займаєшся, і такий варіант міг прибрати частину подібних махінацій. Звичайно, це додаткове навантаження на бюджет, але так було б, як мінімум, правильно», - вважає глава ДФС.
 
Якщо законодавчих змін не буде, то з 2017 року аграрії переходять на звичайний режим оподаткування. Якщо ж зміни приймуть, вони «запрацюють» тільки в останньому кварталі, уточнив Роман Насіров.
 
Серед можливих варіантів зміни оподаткування галузі розглядається прив'язка податку до гектару землі, адже не всі паї або землі резерву, які знаходяться в обробітку,, зареєстровані, а це не чесно по відношенню до порядних платників.
 
Також глава ДФС відзначив скорочення тінізації в секторі зернотрейдингу.
 
«Дуже багато роботи щодо детінізації було зроблено з великими міжнародними трейдерами. Тепер тієї кількості зерна за кеш, яке було кілька років тому, вже в минулому році не спостерігалося. У поточному році ми також плануємо максимально цей обсяг знизити», - говорить він.
 
Зараз абсолютно всі трейдери суттєво посилили процес контролю за джерелом товару.
 
«Як тільки з'явилось повернення ПДВ, вже ніхто не хоче купувати зерно без документів. І цей сезон буде показовим», - додав він.
 
Як повідомлялось раніше, з 2016 року компанії, які претендують на відшкодування ПДВ, потрапляють до двох списків. Перший формується з компаній, які відповідають критеріям Податкового кодексу. Йдеться про підприємства, які не перебувають у процедурі банкрутства з об'ємом активів, вартість яких утричі перевищує заявлену до відшкодування суму. Частка їх експорту не менше 40% загального обсягу поставок. Другий реєстр складається з усіх інших компаній. Спеціальний режим оподаткування для аграріїв припинить діяти 1 січня 2017 року.

   

https://www.agro-business.com.ua/agrobusiness/events/5569-nasirov-ozvuchyv-umovy-opodatkuvannia-dlia-agrariiiv.html

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua