Логістика сільгосппродукції залишається вузьким місцем українського експорту

Міжвідомчий штаб з оперативного вирішення питань логістики у сільському господарстві буде реагувати не лише на поточні та найбільш критичні питання щодо перевезень аграрної продукції, а й разом з усіма стейкхолдерами аграрного ринку вибудовувати систему комплексних та стратегічних рішень з точки зору довгострокових перспектив.

Про це повідомила в.о. Міністра аграрної політики та продовольства України Ольга Трофімцева під час чергового засідання штабу з оперативного вирішення питань логістики в сільському господарстві.

«Логістика сільгосппродукції залишається вузьким місцем українського експорту, тому є пропозиція і спільне бажання учасників штабу перевести його роботу у регулярно-системне русло. Паралельно з актуальними і «гарячими» питаннями, ми будемо працювати над довгостроковою стратегією розвитку та ефективності логістики в АПК, а спільно напрацьовані рішення та пропозиції будуть виносились на засідання Кабінету Міністрів України», - відзначила Ольга Трофімцева.

За її словами, серед ключових питань, які потребують стратегічного обговорення, можна виділити 3: передбачуваність роботи/закриття малодіяльних станцій і можливість альтернативних рішень; справедливе та прозоре тарифоутворення; системне бачення на формування маршрутів перевезень с/г продукції у 2019 році.

Крім того, у ході засідання штабу були озвучені проміжні цьогорічні результати перевезень агропродукції.

Зокрема, Адміністрація морських портів України у режимі скайп-зв’язку проінформувала про позитивні тенденції роботи портів. Так, з початку року було перевантажено 9 млн 311 тис. тонн зернових вантажів, що на 35% більше показника за аналогічний період минулого року. Збільшилось відвантаження соняшникової олії – 1 млн 95 тис. тонн з початку року, що на 13% більше за аналогічний період минулого року. Також покращились показники з обробки рухомого складу залізниць, випуску та приймання вагонів на склад.

Зі свого боку, Укрзалізниця також відзначила позитивну динаміку щодо скорочення оборотів вагонів у порівнянні з тими показниками, які були на початку маркетингового року 2018/2019. Триває робота щодо налагодження питань маршрутизації, які будуть вирішуватися спільними зусиллями.

Довідка:

Міжвідомчий штаб з оперативного вирішення питань логістики у сільському господарстві було створено у жовтні 2018 року за результатами наради під головуванням Віце-прем’єр-міністра України Володимира Кістіона.

Станом на 7 березня, Україна з початку 2018/2019 МР вже експортувала 33,6 млн тонн зернових, зернобобових та борошна.

 

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua