Європейський суд очікує від України скасування мораторію на продаж землі

В іншому випадку Європейський суд готовий призначити перші компенсації для громадян, чиї права на продаж власного майна були порушені.

Україна буде змушена виплачувати штрафи всім особам, які подали відповідні позови в ЄСПЛ у зв’язку з уже опублікованими вердиктом у справі «Зеленчук і Цицюра проти України». Про це розповіла начальник Управління координації виконання рішень Європейського суду з прав людини та інформування Комітету міністрів Ради Європи при Міністерстві юстиції України Аліса Пєтухова, передає «Економічна правда».

«Рішення ЄСПЛ для України - це не рекомендація, а вказівка. І часу не так багато, тому що наступними рішеннями ЄСПЛ, а такі будуть, буде призначена позивачам справедлива сатисфакція. А це ляже додатковим навантаженням на бюджет», - повідомила представниця Мін’юсту.

Читайте також: Одразу два міністерства готують законопроекти про скасування мораторію на землю

За її словами, рішення суду у цій справі має системний характер. Тобто проблема мораторію повинна бути вирішена не лише відносно окремих заявників, а в цілому.

Якщо проблема не буде врегульована вчасно, ЄСПЛ в інших справах перейде до призначення грошової компенсації від 2 тисяч до 75 тисяч євро, що залежить від оцінки з боку ЄСПЛ кожного конкретного позову.

Не виконавши рішення ЄСПЛ, наголошує Пєтухова, Україна може дуже скоро отримати наступне пілотне рішення. Це означає, що дане рішення ЄСПЛ стосуватиметься усіх потенційних позовів з України.

За матеріалами epravda.com.ua

 

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua