Європа може прийняти директиву про посилення боротьби з недобросовісними операторами продовольчого ринку

Європа може прийняти директиву про посилення боротьби з недобросовісними операторами продовольчого ринку фото, ілюстрація

Європейська комісія і Європейський парламент в цьому році мають намір затвердити Директиви про недобросовісні торгові практики (Unfair Trading Practices - UTPs). Про це пише propozitsiya.com з посиланням на інформаційний портал «УкрАгроКонсалт».

Основна мета директиви - регуляторними заходами знизити можливості великих гравців ринку продуктів харчування нав'язувати своїм дрібним торговельним партнерам умови співпраці, які обмежують інтереси останніх.

Тисячі фермерів, виробників і малих підприємств продають свою продукцію жменьці величезних рітейлерів і брендів, які домінують на європейському ринку. Так, 10 найбільших мереж супермаркетів в ЄС концентрують понад 30% від загального обсягу продажів бакалійних товарів, повідомляє EURACTIV. Це означає, що вони можуть залякувати, не платити вчасно і скасовувати замовлення в останню хвилину, поки їхні постачальники знаходяться в невигідному положенні або не йдуть на поступки.

Нова Директива UTPs вносить зміни в наступні чотири ключові сфери:

Розширення прав на скаргу

Директива передбачає створення «виконавчих органів» в кожній державі-члені ЄС, які будуть приймати скарги від постачальників і вести розслідування від їх імені. Як показало опитування постачальників супермаркетів у Великобританії, наприклад, половина респондентів практично не подають скарг. Найбільш поширеною причиною є неефективність діючого механізму і жах, що вони будуть ідентифіковані покупцем і постраждають від комерційного збитку.

Забезпечення конфіденційності

Директива пропонує механізм, коли скарги приймаються конфіденційно і дані постачальника, який подає скаргу, можуть бути розкриті лише на прохання самого постачальника (якщо, наприклад, він повинен отримати компенсацію від покупця). Розгляд скарги ведеться «виконавчим органом».

Розуміння «економічної залежності»

В Директиві перераховані чотири види «сірих недобросовісних торгових практик». Наприклад, неприйнятні практики, якщо в договорі поставки не вказано інше. До них відноситься оплата постачальниками маркетингу і просування продуктів покупця. Ці «сірі практики» забороняються, коли постачальник економічно залежить від покупця (навіть незалежно від того, що говориться в договорі поставки).

Правильно скоординоване право застосування

У більшості випадків діяльність великих операторів ланцюги поставок нерідко перетинають кордони багатьох країн. Це дозволяє покупцям переводити свої основні функції на території юрисдикцій зі слабкими санкціями. У зв'язку з цим запропоновано створити Європейську Мережу щодо забезпечення дотримання законів (Union Enforcement Network), яка забезпечила б належну координацію різних правоохоронних органів.

 

 

©Пропозиція - Головний журнал з питань агробізнесу
https://propozitsiya.com/ua/evropa-mozhet-prynyat-dyrektyvu-ob-usylenyy-borby-s-nedobrosovestnymy-operatoramy-prodovolstvennogo

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua