ЄБРР хоче припинити кредитування проектів з відновлюваної енергетики в Україні

Нова програма фінансування для відновлюваної енергетики може бути розглянута тільки після впровадження в Україні аукціонів, які дозволять знизити тарифи на енергію, яка виробляється ВДЕ.

Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) вирішив припинити фінансування проектів сонячної енергетики та розглядає можливість не видавати кредити на відновлювальну енергетику в Україні, заявила Ольга Єрьоміна, старший банкір департаменту електроенергії банку.

«Зараз рахунок пішов на дні, коли банк може вирішити, що в подальшому з відновлюваної енергетики нових проектів він не буде робити. Щодо сонячної електроенергії, то ми вже вирішили, що нових проектів не беремо, щодо вітрової поки не прийнято рішення», – процитував «Інтерфакс-Україна» заяву Єрьоміної.

Читайте також: ЄБРР дасть 13 мільйонів євро кредиту на біогазову установку на Кіровоградщині

Як зауважила банкір, ЄБРР стурбований відсутністю значних кроків з боку української влади щодо переходу від «зеленого» тарифу до інших, «раціональніших методів» підтримки розвитку відновлювальних джерел енергії (ВДЕ).

«Боюся, що ми будемо не останніми, хто перестане підтримувати проекти з відновлюваної енергетики, якщо не почнеться безпосередній плановий перехід на більш стійку систему підтримки ВДЕ-проектів», – зазначила представниця ЄБРР.

Читайте також: У Раді пропонують ввести аукціон на ринку «зеленої» енергетики

За словами Єрьоміної, 250 млн євро, виділені ЄБРР в рамках програми USELF-III для проектів у сфері альтернативної енергетики цього літа, уже майже закінчилися. Нова програма фінансування для відновлюваної енергетики може бути розглянута тільки після впровадження в Україні аукціонів, які дозволять знизити тарифи на енергію, яка виробляється ВДЕ.

За матеріалами zaxid.net

 

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua