Імпорт сої до Китаю зазнає найбільшого за 12 років спаду

 

Обсяги імпорту сої до Китаю в останньому кварталі цього року, за прогнозами, знизиться на чверть. Про це пише propozitsiya.com з посиланням на інформагенцію Reuters.

Це буде найрізкішим зниженням за останні 12 років. Підгрунтям для таких прогнозів є поведінка китайських покупців сої, які стримують закупівлі в ситуації торгівельної війни зі США і великих запасів у Китаї.

Імпорт сої до Китаю, який забезпечує 60% усього світового імпорту цієї культури, складе у 4 кварталі ц. р. 18–20 млн т порівняно з 24 млн т у 4 кварталі минулого року. «Імпорт сої до Китаю в 4 кварталі становитиме 6 млн т на місяць», — говорить співробітник сінгапурського офісу міжнародної торгової компанії, яка має в Китаї власні заводи з виробництва олії.

Він додав, що китайські покупці не мають бажання купувати американську сою, тож імпорт відбуватиметься переважно з Бразилії, а також з Аргентини й Канади. Вартість американської сої навіть з урахування імпортного мита в 25%, що було запроваджене в липні, співставна з вартістю бразильської. Але китайські покупці бояться як дій влади, яка може заблокувати розвантаження суден за допомогою адміністративних важелів, так і того, що поки кораблі дійдуть зі США, мито можуть ще підняти.

Інший трейдер з Пекіна прогнозує імпорт у 4 кварталі 20 млн т сої. «До кінця лютого ситуація на китайському ринку буде стабільною, і сої вистачатиме. В березні-квітні намітиться невеликий дефіцит, однак якщо попит буде слабким, то сої вистачить і на ці місяці», — продовжив він.

Запаси сої в Китаї оцінюються в 8,57 млн т, тоді як минулого тижня вони перебували на рекордному рівні — 9 млн т.

Також трейдери відзначають сильний попит з боку переробників, які формують запаси. Тим часом на Чиказькій біржі ціни на сою впали до 10-річного мінімуму, і лише небувало ранні снігопади в деяких з основних штатів-виробників цієї культури змусили ціни піти вгору.

 

 

©Пропозиція - Головний журнал з питань агробізнесу
https://propozitsiya.com/ua/import-soyi-do-kitayu-zaznaie-naybilshogo-za-12-rokiv-spadu

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua