Експерти прогнозують ріст контрабандного зерна на ринку України

Через відсутність законного органу, відповідального за сертифікацію українського зерна, експерти прогнозують ризик росту контрабандного та завезеного "вчорну" зерна без документів у кілька разів вже цього року.

 

Про це повідомляє Українська зернова асоціація, передає УНН.
 
За словами експертів, у зв’язку із законодавчими прогалинами щодо сертифікації українського зерна, кількість контрафактного та завезеного "вчорну" насіння без документів ризикує уже до кінця року зрости в рази. Якщо раніше контрафактну та нелегальну продукцію хоч якості вдавалось стримувати, то на сьогодні підпільним виробничим цехам та компаніям-одноденкам фактично розв’язали руки.
 
"Питання - сертифіковане насіння чи ні, постане на етапі підготовки до посівної. І довести, якісне ми продаємо насіння чи ні, буде неможливо - по закону повинен бути сертифікат і крапка. Без сертифікату ми, як компанія, не маємо продавати насіння", - зауважив експерт Ушаков.
 
Окрім того, за словами експертів, що хоча можливість визнавати сертифікацію зерна за міжнародними стандартами існує, проте на практиці вона застосовується слабко.
 
"Через певний час після завезення насіння все одно потрібно буде підтверджувати кондиційність насіння і отримувати документи українського зразка. Те саме стосується і насіння іноземних компаній, яке вирощене в Україні - вони також потребуватимуть сертифікату", - сказав керівник технічних сервісів компанії "Сингента" Гаврилянчик.

   

 

https://www.agro-business.com.ua/agrobusiness/events/6407-eksperty-prognozuiut-rist-kontrabandnogo-zerna-na-rynku-ukraiiny.html

 

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua