Експерт розповів у скільки цього року обійдеться українцям накрити новорічний стіл

Ціна на м'ясо стабільно зростає, а любителям риби треба стежити за курсом долара - від нього безпосередньо залежить вартість морепродуктів.

Про це розповів член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин, передає Голос.UA.

На думку експерта, тенденція до подорожчання сала, свинини і яловичини збережеться до кінця поточного року. Ціна на м'ясо зросте на три відсотки. 
«А спрогнозувати вартість морепродуктів важко. Ціна на рибу безпосередньо прив'язана до обмінного курсу. Якщо курс піде вгору, ціна збільшиться в рівній пропорції до долара», - зауважив Пендзин.

Також, за його словами, через передсвятковий попит незначно зросте ціна на яйця. Але, у порівнянні з минулим роком, новорічний стіл обійдеться українцям на 18%-20% дорожче.

Читайте також: На Київщині бакалійний кошик найдорожчий в Україні - експерт

«Якщо ми подивимося цінове співвідношення з початку цього року, то яйця навіть подешевшали, але порівнюючи з алогічним періодом минулого року - подорожчали на 25%. У нас з яйцями великі гойдалки, викликані монополізацією ринку і досить сильною інтегрованістю у європейські ринки. Коли в Європу їдуть українські яйця - у нас починається зростання цін. Коли там ринок закривається і виробництво на внутрішньому ринку України збільшується - ціна на них падає. Новорічний стіл подорожчає на 18-20%. Всі продукти протягом року подорожчали. Але підраховувати вартість святкового столу рано - до кінця року нас чекають серйозні соціальні виплати, а за цим завжди йде ослаблення гривні і відчутне подорожчання продуктів», - роз’яснив експерт.

За матеріалами golos.ua

 

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua