Доступ до дотацій в наступному році отримають ті фермери, які вийшли з тіні – УКАБ

Найбільше нелегалів серед дрібних сільгоспвиробників, кажуть експерти.

Для доступу до державних дотацій фермери мають декларувати свої доходи й витрати та вести елементарну бухгалтерію. Про це в коментарі УНН повідомив генеральний директор «Українського клубу аграрного бізнесу» Тарас Висоцький.

«Коли ми говоримо про держпідтримку, то право на неї мають ті підприємства, які працюють абсолютно легально.

І якщо середні та великі фермери працюють вже переважно легально, то дрібні - а це ті, які і потребують найбільшої підтримки - залишати «тінь» не хочуть, каже Висоцький.

Читайте також: Дотації за телят та корів виплачуватимуть і в 2019-му – Гройсман

«Середній і великий бізнес у більшості випадків прозорий, а якщо говорити про дрібних фермерів - то там приблизно 70% працює в «тіні». Історично це склалось через те, що не було знань, не було розуміння, як вести бухгалтерію, як це правильно оформлювати.

Також в УКАБ вважають, що важливою умовою успіху державних дотацій має бути їх стабільність і незмінність упродовж 3-5 років.

Тарас Висоцький вважає, що є галузі потребують збільшення фінансування у 2019 році. Йдеться про садівництво та тваринництво.

Читайте також: Аграрії реально отримали лише 1 мільярд дотацій з шести - Інститут аграрної економіки

«Щодо садівництва - галузь починає повноцінно плодоносити через 3-5 років. Потенційні внутрішні та зовнішні інвестори будуть зацікавлені у розвитку галузей лише за наявності довгострокових державних програм», - вважає експерт УКАБ.

Як відомо, у 2019 році на агросектор з держбюджету планують виділити 6,9 мільярди гривень.

За матеріалами unn.com.ua

 

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua