Депутати пропонують заборонити іноземцям купувати землю до 2023 року

У Верховній Раді зареєстровано альтернативний законопроект, який забороняє іноземним громадянам і компаніям купувати землі сільськогосподарського призначення на першому етапі запровадження в Україні ринку землі.

Ініціатором законопроекту №2178-6 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» є позафракційний народний депутат Сергій Лабазюк. 

"До 1 січня 2023 року набувати право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення можуть виключно громадяни України", – йдеться у пояснювальній записці.

Надалі, після відпрацювання механізму купівлі-продажу, пропонується надати доступ до ринку юридичним особам, створеним за законодавством України і кінцевими бенефіціарними власниками яких є виключно громадяни України.

Читайте також: Покупців землі можуть зобов’язати показувати свої доходи й публікувати декларації - депутат

«Такий підхід покликаний знизити соціальну напруженість серед населення, 70% якого виступає проти введення ринку землі через занепокоєння з приводу масової купівлі української землі іноземцями», - йдеться в документі.

При цьому зазначається, що іноземці та особи без громадянства можуть набувати право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення в порядку спадкування за законом, але зобов'язані здійснити їх відчуження протягом одного року.

Крім цього, законопроектом пропонується встановити обмеження загальної площі сільгоспземель, які можуть перебувати у власності фізичних осіб - до 500 га, юридичних - до 50 тис. га, що запобігає надмірному накопиченню масивів земель в одних руках.

 

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua