Аналітики збільшили прогноз валового збору зернових в Україні

В 2016/17 МР, згідно травневого прогнозу, врожай зернових і зернобобових культур в Україні складе 58,8 млн тонн, що на 0,6 млн тонн більше попередньої, квітневої оцінки.

 

Про це повідомляє Ярослав Левицький, аналітик аграрного ринку ПроАгро.
 
"Причинами оптимізації очікувань, які стосуються практично усіх культур, за винятком поки що кукурудзи, є як фактичне перевищення посівних площ над прогнозними показниками, так і збільшення врожайності через сприятливі умови вегетації рослин в травні поточного року", - зазначає він.
 
Зокрема, на 215 тис. тонн - до 22,5 млн тонн збільшений прогноз валового збору пшениці, в основному, за рахунок очікуваної більшої врожайності ярого різновиду культури (35 ц/га проти колишніх 32,4 2 ц/га).
 
Також експерти припускають і незначне збільшення врожайності ярого ячменю, проте на загальному обсязі його збору, який прогнозується на рівні 5,1 млн тонн, це практично не позначиться. А ось збільшення на 1 ц/га - до 26,1 ц/га врожайності жита дозволить зібрати більше 370 тис. тонн цієї зернової, або на 15 тис. тонн більше, ніж очікувалося раніше.
 
За рахунок збільшення посівних площ під просом (на 25 тис. га - до 214 тис. га), горохом (на 42 тис. га - до 228 тис. га) і сорго (на 30 тис. га - до 82 тис. га) відповідно зростуть і їх збиральні площі, а урожай виросте майже на 170 тис. тонн. Зокрема, очікується валовий збір проса в новому сезоні на рівні 215 тис. тонн, гороху - 410 тис. тонн, сорго - 220 тис. тонн.
 
"Завершення посівної кампанії кукурудзи, площі під якою вже також перевищили колишній прогноз, стане одним із чинників наступного, липневого поновлення прогнозу валового збору зернових і зернобобових. Крім того, ближче до кінця місяця в південних областях почнуться перші обкоси і стануть відомі фактичні показники врожайності ранніх зернових, що також може стати приводом до корегування прогнозів", - додав Ярослав Левицький.

   https://www.agro-business.com.ua/agrobusiness/events/5554-analityky-zbilshyly-prognoz-valovogo-zboru-zernovykh-v-ukraiini.html

 

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua