Аграрії підштовхують банки до розвитку продуктів і програм

Для банку ПІВДЕННИЙ АПК є одним з пріоритетних напрямів, адже саме на нього припадає майже третина від загального кредитного портфеля юросіб, який за станом на 1 січня 2019 року склав 17,4 млрд грн.

Які банківські продукти затребувані, в чому полягає державна програма підтримки сільгоспвиробників, а також чому банк приділяє так багато уваги ЗЕД своїх клієнтів, нам розповів один з провідних банків в Україні — Банк ПІВДЕННИЙ.

Які банківські продукти серед аграріїв затребувані?

У своєму арсеналі Банк ПІВДЕННИЙ має практично всі можливі інструменти фінансування бізнесу, починаючи від найпростіших, таких як овердрафт і кредитна лінія, і закінчуючи складними структурованими документарними продуктами. Крім цього, в банку постійно відстежують сучасні тенденції на ринку і орієнтуються на потреби своїх клієнтів. Наприклад, якщо аграрії масово оновлюють застарілу техніку, то банк зі свого боку просто зобов'язаний надати своїм клієнтам можливість реалізації цієї мети. За цим напрямом в банку є кредитна програма — "Сільгосптехніка в кредит (нова і стара)". Ця програма націлена на придбання самохідної і навісний сільськогосподарської техніки у юридичних і фізичних осіб під заставу придбаних основних засобів з метою її подальшого використання у своїй комерційній діяльності.

У ПІВДЕННОМУ також відзначають, що багато кредитних програм щодо сільгоспвиробників структуруються в прив'язці до сезонності. Наприклад, банк пропонує такий вид кредитування, як кредит на поповнення оборотних коштів (проведення осінніх і весняних польових робіт). Іншими словами, для фінансування поточної діяльності під заставу основних засобів.

Що ж стосується тенденції останніх років, то, на думку банку, неможливо не помітити підвищений інтерес аграріїв до документарних операцій. Оскільки банк є лідером з обслуговування документарних операцій і надає повний спектр послуг у цій сфері, він відзначає, що інтерес з боку аграріїв до такого виду операцій пояснюється їх бажанням здешевити фінансування. Наприклад, якщо обслуговування кредиту в гривні обійдеться приблизно в 21-22% річних, то в разі прийому продавцем векселя, авальованого банком ПІВДЕННИЙ, вартість цього векселя складе всього 3,5-4%, що значно економить гроші самого позичальника.

Банк у виборі свого клієнта керується такими критеріями, як репутація потенційного позичальника, зрозуміла схема операційної діяльності, прозорість структури власності, а також забезпеченість кредиту на всіх етапах його життєвого циклу.

У чому перевага держпрограми підтримки сільгоспвиробників?

 

 

Банк ПІВДЕННИЙ активно працює над тим, щоб бути максимально зручним для клієнтів. З цією метою банк став учасником державної програми підтримки сільгоспвиробників, за якою аграрії можуть отримати компенсацію від держави до 25% від вартості придбаної техніки. Відповідну угоду про загальні принципи співробітництва було підписано з Міністерством аграрної політики та продовольства України. В рамках такої програми аграрії зможуть отримувати часткову компенсацію витрат на вартість техніки і обладнання через банк ПІВДЕННИЙ. Раніше подібні виплати здійснювалися тільки через держбанки.

Обслуговування ЗЕД клієнтів є пріоритетом.

Зовнішньоекономічна діяльність є важливою частиною АПК України. Більш того, її експортна складова досягає 40% в загальному обсязі експорту України. Таким чином, цей напрям є пріоритетом для банку. Насамперед це виражається в підвищенні якості обслуговування експортно-імпортних контрактів, що включає в себе консультації, обробку заявок, аналіз договорів та допомогу в оформленні документів. Для сегмента АПК в цьому напрямі банк пропонує широкий асортимент можливостей: це і хеджування валютних ризиків, і можливість оперативного зарахування гривні від продажу валюти, і прямий дилінг, і продаж валюти без відкриття рахунку.

 

 

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua