42 млн га земель по $1,5 тис. – це $63 млрд кредитного ресурсу для України, — експерт

42 млн га земель по  $1,5 тис. – це $63 млрд кредитного ресурсу для АПК та інших галузей. Ці кошти могли б в один момент вирішити проблему стабілізації української банківської системи. Про це у інтерв'ю для AgroPolit.com заявив український політик литовського походження та підприємець Айварас Абромавічус.

Абромавічус зазначив, якщо зробити повну лібералізацію, очевидно, що відразу знайдеться багато іноземців, які захочуть купити землю. Тому має бути перехідний період.

«Спочатку право купівлі/продажу повинно бути доступним виключно для резидентів України, а вже потім, років через п’ять, таке право можуть отримати всі інші. Я би надав виключне право на купівлю/продаж землі українським фізичним і юридичним особам (з українськими бенефіціарами) протягом п’яти років. Також увів би мінімальну вартість земельної ділянки, щоб якісь перекупники не мали змоги обдурити неосвічених у цій справі людей, а також запровадив би низку обмежень щодо купівлі земельних ділянок в одні руки. Але не такі, які пропонує керівництво країни», — зазначив підприємець.

Він додає, що перший рік після відміни мораторію близько 20% земельних паїв можуть продати (адже накопичилася чимала кількість охочих), а потім щороку – по 10%

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua